NYESZ

NYESZ

Állami támogatás (előtakarékossági támogatás)

Befizetett személyi jövedelemadójából visszaigényelheti a tárgyévben nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 100.000 forintot (130.000 Ft, ha 2020 előtt eléri a nyugdíjkorhatárt). 

 

Adómentes hozam a lekötési időszak végén

A NYESZ-R számlán elért hozam (az osztalékhozam kivételével) adó- és járulékmentes. Ez a kedvezmény akkor érvényes, ha a NYESZ-R számlájáról a kifizetés legalább a számlanyitás utáni 10. adóévben történik. 

 

 

Önálló befektetési döntések meghozatala

A NYESZ-R számlán elhelyezett megtakarítás befektetéséről szabadon dönt. Fektetheti pénzét alacsonyabb kockázatú instrumentumokba, melyek kevesebb aktív menedzselést is igényelnek vagy vállalhat magasabb kockázatot vállalati részvények kereskedésével. 

Öngondoskodás a nyugdíjas évekre készülve

A takarékoskodás fiatalabb és a nyugdíjhoz közelebb álló korosztályok számára is fontos. Gondoskodjon anyagi biztonságáról és takarítson meg nyugdíjas éveire. 

Amennyiben NYESZ-R számlájáról a lekötési idő előtt történik a kifizetés, a számlán lévő megtakarítás nem minősül adómentes nyugdíjszolgáltatásnak. Abban az esetben, ha a számlanyitástól számított 10. adóév előtt szeretne hozzáférni megtakarításaihoz:

  • A számlán elért hozam egyéb jövedelemnek minősül, ami SZJA és EHO fizetési kötelezettséget von maga után a jövedelem bevallásával.
  • A számláján korábban jóváírt előtakarékossági támogatást 20 százalékkal növelten kell az adóhatóság részére visszafizetnie.
  • A NYESZ-R számla megszüntetésével is jár, ha korábban kíván hozzáférni megtakarításához, valamint a kifizetés évében nem igényelhet befizetései után előtakarékossági támogatást, csak a következő évtől.

NYESZ-R számláján a Budapesti Értéktőzsdén elérhető részvényekkel, állampapírokkal, befektetési jegyekkel és pénzpiaci eszközökkel tud kereskedni. Devizakereskedésre, külföldi részvények kereskedésére és tőkeáttételes ügyletekre nincs lehetőség. A számla éves díja 2000 forint, a vonatkozó jogszabálynak megfelelően.