2019-03-21

Bayer technikai elemzés

Szerző: Babics Egon

babics.egon@z-net.hu

NAPI

Teljesítette az Elliott ciklus hetedik hullámát a várt 60 eurós szinten. Itt egy doji star, akár a C hullám is indulhat(na). DE:

Már a legelső elemzésemben, több, mint egy hónappal ezelőtt megírtam, hogy a friss szerzemény Monsanto elleni perek, az azokból várható kártérítési költségek óriási kockázatot jelentenek a német cégre. A nagy szakadást az okozta, hogy a második pert bukta el a Monsanto.

A cég azt jelentette, hogy mintegy 9000 per van ellene folyamatban. Az első perben 78,5 millió dollárt bukott a cég. Szorozzuk össze a két számot! De legyünk nagyvonalúak, és számoljunk csak 10 millió dollárral perenként. Ez utóbbival számolva 90 mrd dollár a költség. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk, hogy simán csődbe is mehet a cég.

Nehéz megállni, hogy ebben az ügyben az ember visszafogottan írjon. Felmerülhet, hogy hogyan lehetett ennyire hülye a Bayer menedzsmentje, hogy a világ legutáltabb cégét, az azzal járó teljes problémahalmazzal együtt megveszik. A rákkeltő gyomirtók mellett itt vannak még a génmódosított vetőmagok problémája is. Mindenesetre én, ha intézményi befektető lennék, tulajdonosként is beperelném a céget, ill. annak vezetőit.

BAYER

HETI

Egy markáns fej-váll, amely 2016 közepe óta épült ki a charton, ezzel erős negatív jelzést alakított ki az index. A letörés ősszel már megtörtént, teljesítette az elvárt értéket. A jobb váll csúcsából egy Elliott ciklus indult – lásd napi chart. Ennek a korrekciós hullámát láttuk az idei év eddig eltelt részében. Ez az Elliott ciklus azonban lehet egy nagyobb Elliott harmadik hulláma. E szerint az idei év csupán ennek a ciklusnak a negyedik hulláma volt. Az ötödik hullámmal mélyre, 45 környékére bebukhat. Ez az ötödik hullám indult el.

Ez is logaritmikus charton. Ezt is érdemes a Dax indexszel összevetni, a hasonlóság nem a véletlen műve, hiszen nagy súllyal szerepel ez a részvény az indexben, a vizsgált időtáv nagy részében a legnagyobb súlyú indextag volt (most éppen nem az). (Az indexben betöltött nagy súlya miatt azonban nagyon nem kell aggódni: ami esik, azt egyszerűen kiveszik az indexből (oszt jónapot!)

BAYER

További Bayer Elemzések:

Tájékoztatás

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A dokumentumban szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A dokumentumban megjelenő vélemények előzetes értesítés nélküli megváltoztatásának jogát fenntartjuk.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a dokumentumban található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a dokumentumban található előrejelzések a dokumentum elkészítésében közreműködő személyek – tudományos módszerek alapján kialakított - személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé.

A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, illetve kockázattűrő-képességének. A jelen dokumentumban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

Az elemzéseket készítő szakemberek díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ az elemzésben szereplő előrejelzéstől, állásponttól. A fenti publikáció nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.