Medve riogat a tőkepiacokon


2019.05.31.

2019 május 6. óta újra a medve vette át a hatalmat a világ legtöbb tőkepiacán. Egy jól sikerült jelentési szezon után Donald Trump újra trollkodik megjegyzéseivel. Egyszer ezt gondolja, máskor meg a szöges ellentétét.  

Május elején az USA megemelte a kínai árukra kivetett vámokat, amire válaszképpen Kína is hasonlóan cselekedett. Ezt követően a Huawei elleni lépések sokkolták a piacokat, a technológiai szektort kiemelten rosszul érintette. Az sem segített a hangulaton, hogy Kína az Apple ellen indított hadjáratot, reagálva a Huawei elleni szankciókra. 


A 2016-os amerikai választásokkal kapcsolatban Trump és Oroszország kapcsolatát vizsgálják. Erről is lehett hallani a napokban, a Muller Report ugyan nem bizonyította Trump bűnösségét, azt azonban igen, hogy kapcsolatban állt a választások alatt az oroszokkal. Trump mindennek ellenére Twitterén kijelentette, hogy az ügyet lezártnak tekinti. 


Mai (május 31.) fejlemény, hogy az USA 5%-os vámot vet ki Mexikóra is június 10-től kezdődően. Szintén friss információ az is, hogy Kína listát állít össze a számára megbízhatatlannak ítélt vállalatokról.  Kezd elhúzódni a keresekedelmi háború, és minél tovább tart, annál jelentősebb károkat okozhat a globális gazdaságban és kereskedelemben. 


Az sem tekinthető bíztató jelnek, hogy  az elmúlt egy évben már harmadszor vált inverzzé az amerikai hozamgörbe. Most 3 hónap – 10 éves időtávon mutatkozott a jelenség. Ez annak a jele, hogy a befektetők a kockázatosabb eszközökből a kevésbé kockázatos eszközökbe, például kötvényekbe kezdték el menekíteni pénzüket. A kötvényhozamok ennek megfelelően esni kezdtek.


A Dow Jones index immáron harmadik napja tartózkodik a 200 napos mozgóátlag alatt.

Dow chart


A Dax index távolabb tartózkodik mindenkori csúcsától, de az értéke egyelőre a 200 napos mozgóátlag felett van. Az év eleje óta tartó emelkedő trendet azonban letörte.

Dax
 


Tájékoztatás

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A dokumentumban szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A dokumentumban megjelenő vélemények előzetes értesítés nélküli megváltoztatásának jogát fenntartjuk.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a dokumentumban található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé.

A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, illetve kockázattűrő-képességének. A jelen dokumentumban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikkeket készítő szakemberek díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ cikkek témájától és tartalmától. A fenti publikáció nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

Medve riogat a tőkepiacokon

TOVÁBBI CIKKEINK


Sikeres IPO után emelkedik a Pinterest

2019. április 18-án debütált a New York-i tőzsdéna Pinterest.

2019.04.25.

Lyft IPO

Megkezdődött a Lyft értékpapírjainak kereskedése a Nasdaqon.

2019.04.02.

Nagyot mentek a kínai részvények az idén

A 2018-as évben közel 30%-ot esett azoknak a kínai részvényeknek az árfolyama, melyek listázva vannak valamelyik amerikai tőzsdén. 2019-ben viszont közel 40%-ot emelkedtek ezek a részvények márciusig végéig.

2019.04.05.

Összeolvadhat a Deutsche Bank és a Commerzbank

Március 17-én, vasárnap hivatalosan is bejelentésre került, a korábban már napvilágot látott híresztelés, miszerint a Deutschebank és a Commerzbank tárgyalnak az összeolvadásról.

2019.03.19.