Tőzsdei kereskedési stratégiák


2018.08.30.

Mikor elhatározzuk, hogy a tőzsdén szeretnénk kamatoztatni vagyonunkat az első és egyik legfontosabb szabály, hogy legyen egy saját stratégiánk, melyet követünk. 
 


A stratégiának a lényege, hogy csökkentsük a kockázatunkat és többet nyerjünk, mint amennyit veszítünk. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy keresünk egy már létező és jól bevált mechanizmust és azt pontról pontra végig tanulmányozva elsajátítjuk. Sok ilyet találhatunk az interneten és könyvekben. A másik lehetőségünk, mely talán nehezebb, de jobban megfelel a személyes igényeinknek, az hogy alkotunk egy saját stratégiát. Ez jóval időigényesebb, mint egy már meglévőt alkalmazni, viszont sokat tanulhatunk belőle és a saját vagyonunk, időnk és szándékunk szerint formázhatjuk. Ekkor azonban sok kritériumot kell figyelembe vennünk, hogy a lehető legjobb rendszert alkothassuk meg. 

Fontos, hogy a szabályzatunk tartalmazza, hogy mit, mikor, miért veszünk meg, és mit, mikor, miért adunk el. Ennek tudatában kell felépítenünk stratégiánknak, úgy hogy a többi pontot figyelembe véve a számunkra lehető legjobb eredményt kapjuk. 

Tőzsdei kereskedési stratégiákMilyen pontokat kell figyelembe vennünk?

Először is el kell döntenünk magunkban, hogy milyen Risk-Rewardot (kockázat-hozam) szeretnénk vállalni. Általában a magas profit, magasabb kockázattal is jár. Ezzel összefüggésben az időtáv is egy fontos tényező. 
Egy évig akarunk tartani egy részvényt? Esetleg napon belül szeretnénk kereskedni és kihasználni a TDT-t a magas profit elérése érdekében? Vagy ezt a kettőt kombinálva, több távon tartani különböző papírokat? Kinek mi tetszik jobban és persze kinek mire van ideje. Az idő azért is fontos, mert ha napon belül szeretnénk kereskedni, úgy egész nap a piacot és a híreket kell figyelnünk. Ellenben egy hosszabb távú befektetésnél elég naponta vagy akár hetente valamely kereskedési rendszerünkbe belépni és ott tájékozódni. 
Fontos még a diverzifikáció, mely segít csökkenteni a kockázatunkat, úgy hogy pénzünket több felé osztjuk. Ennek érdekében hasznos lehet meghatároznunk, hogy mely részvénytípusba, vagyonunk mekkora részét szeretnénk rakni. Nézzük például a Blue-Chipeket (OTP, Richter, Mol, Mtel). Ezek jóval kiszámíthatóbbak, mint a kispapírok, ezért ezekbe akár nagyobb összeget is fektethetünk, kisebb kockázattal. Egy kispapírnál azonban bármi történhet és ezek általában nem is annyira likvidek mint a fent említett “nagy” papírok, így jóval nehezebb tőlük megszabadulnunk. 
Érdemes a szektorokat is megosztanunk papírjaink között, ezzel hatékonyabbá téve diverzifikációnkat. Miért érdemes külön szektorokba fektetünk a kockázat csökkentése érdekében? Azért, mert ha minden vagyonunk informatikai cégekben van és egy olyan történés következik be, mely következtében a legtöbb technológiai vállalat részvénye 15 %-os mínuszban zár, úgy mi teljes tőkénk 15 %-át is elbukhatjuk. Azonban, ha csak a tőkénk 20%-a volt ebben a részlegben, akkor csak a 20% 15%-át érinti ez a veszteség, mely az egész vagyonunkra nézve csak 3%. Egy 5 milliós befektetésnél már nem mindegy, hogy 750.000 Ft vagy 150.000 Ft a veszteségünk. 

Ide kattintva további hasznos információkat találhat a sikeres kereskedés titkairól. 
 

Tőzsdei kereskedési stratégiák

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.

Automatizált tőzsdei kereskedés

Hihetetlen ütemben fejlődnek az algoritmikus kereskedési rendszerek világszerte. Mára szinte nincs olyan kereskedő aki ne hallott volna a piacokon kereskedő gépekről, vagy ne találkozott volna eggyel.

2019.05.31.

Amerikai részvények vásárlása

Az amerikai és a magyar részvények vásárlása a legtöbb szempontból azonos. Azonban vannak különbségek is, melyeket jó lehet tudni, ha amerikai részvényeket szeretnénk venni. Ezeket gyűjtöttük össze.

2019.03.07.

Bizonytalan emelkedés

Az Amazon árfolyama már jó ideje oldalaz egy hatvan dolláros sávban, a Tesla éppen kitört a régebb óta épülő háromszögből, a McDonald’s részvények ára pedig a vártnál lassabban töltik ki a W-alakzatot.

2019.03.01.