Tartós befektetési számla adózása


2020.08.15.

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 


Amennyiben a Random Capitalnél szeretnénk Tartós Befektetési Számlát, azaz TBSZ-t, nyitni, úgy először egy sima számlát kell létrehoznunk, melyet ügyfeleink már interneten keresztül is el tudnak intézni.  


 

Miután készek vagyunk a számlanyitással, a következőképpen történik a TBSZ adózása.
A számlanyitással azonos naptári évben egy úgynevezett gyűjtőév veszi kezdetét, amiben beutalhatjuk a kereskedésre szánt összeget. Ez az időszak a naptári év végéig tart és utána már nem tudunk több tőkét beutalni a TBSZ számlánkra.
Ezt követően jön az első 3 éves ciklus, ami alatt, ha feltörjük a számlánkat annak TBSZ jellege megszűnik és 15%-os adóteher kötelez minket, ami azonos a normál számlák adózásával (A feltörés akkor történik meg, ha pénzt utalunk ki TBSZ-ünkről). Ezután már nem vonatkozik a többi ciklus számlánkra, mivel itt már a teljes nyereségünk után adóznunk kell, nem csak a kiutalt pénzünk után.

Amennyiben azonban a kiutalás nem történik meg, úgy a 3 év után következik egy 2 éves ciklus, ahol a 4. és 5. lekötési évben történő forráskivonás a TBSZ-t automatikusan megszünteti, 10 %-os kedvezményes adóteher mellett. 
Az 5 éves lekötési időszak végezetével, a naptári év végén a TBSZ megszűnik, és minden befektetésünk és annak hozama adómentessé válik.
 

Tartós befektetési számla adózása

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Mi az IPO?

Az IPO rövidítés az Initial Public Offering szavakra utal, ami az adott privát cég első nyilvános részvénykibocsátását jelenti. Ekkor válnak először nyilvánosan kereskedhetővé a társaságban fennálló tulajdont megtestesítő részvények a szélesebb közönség számára.

2020.11.30.

Mit csinál egy brókercég?

A világ tőzsdéin szigorú szabályozások garantálják a kereskedelem tisztaságát. Ezen szabályozások miatt a tőzsdéken csak az ott regisztrált befektetési vállalkozások és hitelintézetek kereskedhetnek közvetlenül. A piacokon létrejövő tranzakciókat a tőzsdefelügyeletek ellenőrzik és a piaci visszaélések felderítése érdekében vizsgálatokat is kezdeményezhetnek. Magánszemélyként egy befektetési szolgáltatási tevékenységet is végző hitelintézet, vagy egy brókercég (befektetési vállalkozás) szolgáltatásait igénybe véve tudunk a tőzsdén kereskedni. Erre a célra egy megbízható, személyes igényeinknek megfelelő befektetési szolgáltatót érdemes választanunk.  Mielőtt elkezdenénk a tőzsdei pályafutásunkat, fontos tisztában lennünk a brókercégek fogalmával és tevékenységével. 

2020.11.16.

Mekkora tőkével érdemes elkezdeni tőzsdézni?

Az interneten barangolva gyakran találkozhatunk olyan hirdetésekkel, amelyben különböző online brókercégek értékpapír kereskedést reklámoznak jellemzően magas hozamok ígéretével. Ennek apropóján megpróbáljuk körbejárni, mit érdemes tudni a javasolt kezdőtőke nagyságával kapcsolatban annak, aki el akar kezdeni tőzsdézni. 

2020.11.16.

Mi is az az Xtend?

A BÉT Xtend, a BÉT által üzemeltetett multilaterális kereskedési platform (MTF) a tőkepiacon való nyilvános megjelenés könnyített lehetőségét teremti meg a vállalatok számára alacsonyabb díjak, egyszerűbb feltételek és speciális támogató eszközök mellett."

2020.11.26.