Részvény elméleti árfolyam számítás


2019.06.06.

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.


Részvény vásárlása esetén legfőbb célunk, hogy minél alacsonyabb áron vegyünk egy papírt és minél magasabb áron adjuk azt el. Shortolásnál is hasonló a helyzet, de ott a lehető legmagasabb áron shortoljuk (adjuk el) a papírt és azt később a lehető legalacsonyabban vegyük vissza. A tőzsde azonban nem egy kaszinó, hogy amelyik részvényrre éppen rábökünk azt shortoljuk, vagy longoljuk. Hosszas gondolkodás és számolás után juthatunk el arra a pontra, hogy tudjuk, ezzel a papírral érdemes lehet kezdeni valamit. 

Fontos először eldöntenünk magunkban milyen távra szeretnénk befektetni, mivel ameddig egy technikai elemzéssel akár napon belül vagy pár nappal későbbi árat is meghatározhatunk, addig egy fundamentális elemzéssel már hónapokat, akár éveket is várhatunk. Technikai elemzést készíthetünk magunknak vagy szemezgethetünk már készekből. A Random Capital honlapján elérheti a főbb magyar, európai és amerikai rézvények technikai elemzését. 

Ezen kívül a legtöbb vállalatról készül fundamentális elemzés. Ezekben a cégek főbb adatain és számain kívül megtalálhatunk célárakat és ajánlásokat. A célár a jövőbeni, általában egy éves időtávban, árfolyamot próbálja meghatározni különböző számolások alapján. Itt fel is tüntetik, hogy mit ajánlanak a befeketőknek: vétel, tartás, eladás. Ezeket az elemzéseket különböző cégek végzik, tehát egy papírróll több fundamentális elemzést is találhatunk, melyek különböző árfolyamokat állapítanak meg. Ha ezek nagyjából azonosak akkor sokat nem kell gondolkoznunk, mivel láthatjuk, hogy körülbelül milyen árfolyamra számítanak az elemzők. Azonban megeshet, hogy egy vállalatról nagyon eltérő elemzéseket olvasunk. Olyan is lehet, hogy míg az egyik elemző vételre a másik eladásra ajánlja a részvényt. Ilyenkor érdemes megnéznünk, hogy melyik elemzést ki készítette, mivel egy nevesebb elemzőben érdemesebb lehet bízni. Ha pedig végképp nem tudjuk melyikben bízzunk, úgy érdemes lehet még többet kutakodnunk, hátha találunk több információt a cégről, ami alapján eldönthetjük érdemes-e megvenni vagy shortolni egy részvényt.

Ha tehát nem szeretnénk hosszas elemzéseket készíteni arról, hogy mennyit érhet egy vállalat részvénye a jövőben, akkor érdemes már készeket felkeresnünk és azokat tanulmányoznunk. 
Ebben is segítségére lehet a Random Capital.

Részvény elméleti árfolyam számítás

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Melyik állampapírt érdemes választani?

 

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról.

2019.11.17.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.

2019.10.24.

Tartós befektetési számla adózása

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 

2019.08.15.

Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.