Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye


2020.10.24.

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.


Azt a hozamot, amit a NYESZ-R számláján elér, kivéve az osztalékhozamot, adó- és járulékmentes kaphatja vissza. Viszont, csak abban esetben lehet adómentesen visszaigényelni, amennyiben a számlanyitás és a kifizetés között legalább 10 év eltelt. Arról, hogy a NYESZ-R számláján elhelyezett összeget, hogyan fekteti be, Ön dönt. Fektetheti az összeget alacsonyabb kockázatú, hosszabb távú befektetésbe is, melyet nem kell nap, mint nap figyelnie, hanem nyugodtan hátra dőlhet. Vagy kereskedhet magasabb kockázatú részvényekkel is rövidebb távon, ami viszont folyamatos elemzést és piacfigyelést igényel. Érdemes minél hamarabb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjas éveiről, ha biztonságos anyagi hátteret szeretne. Amennyiben csak most kezdi felfedezni a tőzsde világát, úgy ajánlani tudjuk a Random Capital honlapján lévő megannyi cikket és oktatást, így nem kell vagyonokat fizetnie különböző szemináriumokért.

Amennyiben a NYESZ-R számlájáról a kifizetés a lekötési idő előtt történik, úgy nem minősél adómentesnek a számlán lévő összeg. Amennyiben szeretne hozzáférni a megtakarításához a 10. adóév előtt, úgy:

  • A hozam, melyet elért a számláján egyéb jövedelemnek minősül, ami a jövedelem bevallásával EHO és SZJA fizetési kötelezettséget von maga után.
  • A számláján korábban jóváírt előtakarékossági támogatást 20 százalékkal növelten kell az adóhatóság részére visszafizetnie.
  • A NYESZ-R számla megszüntetésével is jár, ha korábban kíván hozzáférni megtakarításához, valamint a kifizetés évében nem igényelhet befizetései után előtakarékossági támogatást, csak a következő évtől.

NYESZ-R számláján állampapírokkal, befektetési jegyekkel, Budapesti Értéktőzsdén elérhető részvényekkel és pénzpiaci eszközökkel tud kereskedni. Azonban nincs lehetőség devizakereskedésre, külföldi részvények kereskedésére és tőkeáttétele. A vonatkozó jogszabálynak megfelelően számla éves díja 2000 forint.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Mi az IPO?

Az IPO rövidítés az Initial Public Offering szavakra utal, ami az adott privát cég első nyilvános részvénykibocsátását jelenti. Ekkor válnak először nyilvánosan kereskedhetővé a társaságban fennálló tulajdont megtestesítő részvények a szélesebb közönség számára.

2020.11.30.

Mit csinál egy brókercég?

A világ tőzsdéin szigorú szabályozások garantálják a kereskedelem tisztaságát. Ezen szabályozások miatt a tőzsdéken csak az ott regisztrált befektetési vállalkozások és hitelintézetek kereskedhetnek közvetlenül. A piacokon létrejövő tranzakciókat a tőzsdefelügyeletek ellenőrzik és a piaci visszaélések felderítése érdekében vizsgálatokat is kezdeményezhetnek. Magánszemélyként egy befektetési szolgáltatási tevékenységet is végző hitelintézet, vagy egy brókercég (befektetési vállalkozás) szolgáltatásait igénybe véve tudunk a tőzsdén kereskedni. Erre a célra egy megbízható, személyes igényeinknek megfelelő befektetési szolgáltatót érdemes választanunk.  Mielőtt elkezdenénk a tőzsdei pályafutásunkat, fontos tisztában lennünk a brókercégek fogalmával és tevékenységével. 

2020.11.16.

Mekkora tőkével érdemes elkezdeni tőzsdézni?

Az interneten barangolva gyakran találkozhatunk olyan hirdetésekkel, amelyben különböző online brókercégek értékpapír kereskedést reklámoznak jellemzően magas hozamok ígéretével. Ennek apropóján megpróbáljuk körbejárni, mit érdemes tudni a javasolt kezdőtőke nagyságával kapcsolatban annak, aki el akar kezdeni tőzsdézni. 

2020.11.16.

Mi is az az Xtend?

A BÉT Xtend, a BÉT által üzemeltetett multilaterális kereskedési platform (MTF) a tőkepiacon való nyilvános megjelenés könnyített lehetőségét teremti meg a vállalatok számára alacsonyabb díjak, egyszerűbb feltételek és speciális támogató eszközök mellett."

2020.11.26.