Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye


2019.10.24.

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.


Azt a hozamot, amit a NYESZ-R számláján elér, kivéve az osztalékhozamot, adó- és járulékmentes kaphatja vissza. Viszont, csak abban esetben lehet adómentesen visszaigényelni, amennyiben a számlanyitás és a kifizetés között legalább 10 év eltelt. Arról, hogy a NYESZ-R számláján elhelyezett összeget, hogyan fekteti be, Ön dönt. Fektetheti az összeget alacsonyabb kockázatú, hosszabb távú befektetésbe is, melyet nem kell nap, mint nap figyelnie, hanem nyugodtan hátra dőlhet. Vagy kereskedhet magasabb kockázatú részvényekkel is rövidebb távon, ami viszont folyamatos elemzést és piacfigyelést igényel. Érdemes minél hamarabb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjas éveiről, ha biztonságos anyagi hátteret szeretne. Amennyiben csak most kezdi felfedezni a tőzsde világát, úgy ajánlani tudjuk a Random Capital honlapján lévő megannyi cikket és oktatást, így nem kell vagyonokat fizetnie különböző szemináriumokért.

Amennyiben a NYESZ-R számlájáról a kifizetés a lekötési idő előtt történik, úgy nem minősél adómentesnek a számlán lévő összeg. Amennyiben szeretne hozzáférni a megtakarításához a 10. adóév előtt, úgy:

  • A hozam, melyet elért a számláján egyéb jövedelemnek minősül, ami a jövedelem bevallásával EHO és SZJA fizetési kötelezettséget von maga után.
  • A számláján korábban jóváírt előtakarékossági támogatást 20 százalékkal növelten kell az adóhatóság részére visszafizetnie.
  • A NYESZ-R számla megszüntetésével is jár, ha korábban kíván hozzáférni megtakarításához, valamint a kifizetés évében nem igényelhet befizetései után előtakarékossági támogatást, csak a következő évtől.

NYESZ-R számláján állampapírokkal, befektetési jegyekkel, Budapesti Értéktőzsdén elérhető részvényekkel és pénzpiaci eszközökkel tud kereskedni. Azonban nincs lehetőség devizakereskedésre, külföldi részvények kereskedésére és tőkeáttétele. A vonatkozó jogszabálynak megfelelően számla éves díja 2000 forint.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Melyik állampapírt érdemes választani?

 

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról.

2019.11.17.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.

2019.10.24.

Tartós befektetési számla adózása

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 

2019.08.15.

Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.