Milyen részvényt érdemes venni?


2018.11.02.

Miután eldöntöttük, hogy megtakarításunkat részvényekbe fogjuk fektetni, fontos pár dolognak utánanéznünk, hogy a lehető legtöbb profitot realizálhassuk értékpapírszámlánkon.


Sajnálatos módon erre a kérdésre nincs Jolly Jókerünk, és nem is fogunk bemutatni X darab részvényt, amit azért érdemes megvenni mert a jövőben magasabb lehet az ára. Ehelyett elmagyarázzuk milyen pontokat érdemes tisztázni magunkban a megfelelő részvény kiválasztásához.

A részvény kiválasztásakor elsődleges szempont, hogy döntsük el, milyen időtávra tervezzük vásárolni őket. Amennyiben több hónapig vagy évekig szeretnénk a papírjainkat tartani, tehát hosszú távra tervezünk, úgy több dolgot kell megvizsgálnunk: merre megy a piac jelenleg, merre fog menni a jövőben, alulértékelt-e a vállalt stb. Amennyiben azonban csak egy napig, vagy napokig, esetleg hetekig tartanánk a részvényünket, úgy fontos, hogy jókor, jó helyen vegyük azt meg. Itt nem fontos azt néznünk, hogy éppen gazdasági fellendülés van vagy esetleg válság (természetesen nem árt tudni). 

milyen részvényt érdemes venni?

Milyen részvényt vegyünk rövidtávra?

Amennyiben rövidebb ideig tervezzük tartani a papírjainkat, úgy fontos, hogy jól időzítsük vételünket és eladásunkat. Napon belüli kereskedés esetén ez kifejezetten fontos, mivel ilyenkor bármerre elmozoghat a részvény ára és nem biztos hogy az korrigálni fog. Hosszabb távon (akár pár nap esetén is) már nagyobb a valószínűsége hogy az ár vissza fog menni arra a szintre, melyen vettük a papírt, így csökkenteni tudjuk a veszteségünket vagy akár nyereségesen is lezárhatjuk azt. A befektetők a rövid távú kereskedést általában akkor alkalmazzák mikor úgy érzik, hogy éppen egy jó, vagy short esetén rossz momentum fog bekövetkezni a vállalat részvényeinél. Ilyen lehet egy gyorsjelentés előtti várakozás, mikor a kereskedők már előre elkezdik beárazni a papírt, aszerint, hogy éppen milyen jelentést várnak.

Milyen részvényt vegyünk hosszú távra?

Mikor hosszab távra szeretnénk részvénybe fektetni megtakarításainkat, úgy már egy összetettebb képet kell vizsgálnunk. Ebben segíthetnek nekünk a mutatószámok, melyek meghatározzák, hogy egy vállalat a jelenlegi teljesítményéhez képest, hogyan van árazva. Ha olyat találunk, mely nincs nagyon elrugaszkodva a jelenlegi árhoz képest vagy talán alul van árazva akkor máris tudjuk, hogy az egy jó befektetés lehet. Azonban meg kell néznünk, hogy mit várunk a jövőben. A globális gazdaság jobban fog teljesíteni? A makromutatók megfelelőek egy erősebb fejlődéshez vagy növekedéshez? Elégedettek vagyunk a menedzsmenttel? Fizet osztalékot a vállalat? Ha igen, mennyit? Sok-sok egyéb kérdést kell megvizsgálnunk és amennyiben egy pozítív jövőképet látunk, úgy érdemes lehet azt a részvényt venni. Itt már nem kell aggódnunk azon, ha a papír egy két napon keresztül lefele megy, mert minden bizonnyal vissza fog emelkedni és a várakozásainknak megfelelően profitot fog nekünk termelni.

Milyen részvényt érdemes venni?

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Megtakarítási Formák összehasonlítása

A megtakarítási szándék azzal a lépéssel indul, hogy meghatározzuk célunkat és a megtakarítás időtartamát. Tudnunk kell a megtakarítandó összegek gyakoriságát és nagyságát és talán ami még ennél is fontosabb, hogy a kalkulált ütemtervhez fegyelmezetten tartsuk magunkat!

2019.01.10.

Állampapír értékesítési pontok

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról. 

2019.01.08.

Osztalékot fizető részvények a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsdére bejegyzett vállalatok részvényeit osztalék szempontjából 2 csoportba oszthatjuk. Az osztalékot fizető és az osztalékot nem fizető részvények csoportjára. A 2017-es év során elért eredmények alapján a 2018-ban osztalékot fizető részvények közé 14 darab értékpapír került be. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg nem elkülönített 41 db vállalati részvénynek 34,1%-a fizetett valamekkora osztalékot. Ezek bármelyikét megvásárolhatja a Random Capital rendszerén keresztül. Tájékozódjon termékeinkről.

2018.11.09.

Milyen részvényt érdemes venni?

Miután eldöntöttük, hogy megtakarításunkat részvényekbe fogjuk fektetni, fontos pár dolognak utánanéznünk, hogy a lehető legtöbb profitot realizálhassuk értékpapírszámlánkon.

2018.11.02.