A dollár árfolyam várható alakulása 2018-an


2018.07.16.

Az elmúlt egy évben az euró és a dollár harcától volt hangos a devizapiac. 2018 második felében jön a következő menet, de már egy erősödő hozamkörnyezet mellett. Mi várható 2019-ig a dollár, az euró és a forint árfolyamában, és hogyan tudunk akár részvények vásárlásával is előnyt kovácsolni egy gyengülő hazai fizetőeszközből?


A dollár és az euró harca 2018-ban

A dollár jelentősen gyengült az elmúlt 1-1,5 évben az euróhoz képest és igen fontos szinteket tesztel az árfolyam az az utóbbi 2 hónapban. Az 1,15-1,16 EURUSD szintek megtartásával az dollár gyengülésének folyamata folytatódhat. Ezen szintek letörése technikailag azt jelentenék, hogy a dollár erősödése, amely jellemző volt 2018 második negyedévében töretlen marad.

A tradingeconomics előrejelzései szerint 2018 utolsó negyedévére átlagosan 1,13 EURUSD szintig is erősödhet a dollár. Az oldal előrejelzései szerint ez a tendencia a későbbiekben is az erősödő dollár irányába mutat. A folyamatos amerikai kamatemelések és az Európai Unió hatékonyságának megkérdőjelezése egyre nagyobb keresletet teremt a dollárra. Abban az esetben, ha a következő időszakban a tőkepiacok lefelé vennék az irányt, a dollár minden befektető számára egy menekülő útvonal lenne, így annak erősödésével járna.

a dollár árfolyam várható alakulása 2018-ban

Gondolkozzunk dollárról, forintban

A dollár forinthoz viszonyított értékét nagyban meghatározza az euróforint árfolyama, mivel eurón keresztül tudunk dollárhoz jutni. Amennyiben a forint gyengül az euróhoz képest, úgy biztosak lehetünk benne, hogy a dollárhoz képest is gyengülni fog. A történelem során bebizonyosodott, hogy a világgazdaság szempontjából elhanyagolható országok devizái hosszútávon nem értékállók, legtöbbjük idővel eltűnt. A forint is látványos gyengülésen ment át az alapdevizákhoz képest az elmúlt évtizedekben.

Az elmúlt hetekben új történelmi mélypontra süllyedt a forint az euróval szemben és ezzel párhuzamosan jelentősen gyengült a dollárhoz képest is. Magyarország külkereskedelmi mérlege pozitív, de csökkenő tendenciát mutat ami csökkenő keresletet jelent a magyar devizára. A Magyar Nemzeti Bank politikája is rendkívül fontos. Az utóbbi két évben alacsonyan tartotta devizatartalékait az intézmény, de az elmúlt hónapokban ebben is növekedés látható. Ez arra enged következtetni, hogy az MNB igyekszik felkészülni a forint esetleges további gyengülésére. További fontos tényező, hogy az MNB továbbra is igyekszik kiállni azon elhatározása mellett, hogy nem nyúl az alapkamathoz. Az Európai Központi Bank is hasonlóan gondolkodik, de mint azt már korábban említésre került, Amerikában már elkezdődött a kamatok emelkedése, ami az európai térségből való tőkekiáramlást erősítheti, erősítve ezzel a dollárt és gyengítve a forintot. A tradingeconomics előrejelzése szerint 2018 utólsó negyedévében átlagosan 293 fotintot kell majd fizetnünk egy dollárért. 2019 első negyedévére már 300 forint a becslés.

A dollár és az euró harca 2018-ban

Külföldi értékpapírok tartásánál többlet kockázatot jelenthet a devizakockázat. Ezt azonban előnyünkre is fordíthatjuk, ha azt gondoljuk, hogy a külföldi deviza, amelyben értékpapírt szeretnénk vásárolni a jövőben felértékelődhet saját devizánkhoz képest. Társaságunknál a hazai és külföldi értékpapír jutalékok is rendkívül kedvezőek, a számlavezetés pedig ingyenes! A német és az amerikai piac részvényeinek széles körét megtalálhatja nálunk amennyiben küldöldi devizában szeretne befektetni. A Netboon felületen könnyedén válthat dollárt és eurót is befektetési célra. Bármilyen számítástechnikai eszköz segítségével és internet-hozzáféréssel pár másodperc alatt lebonyolítható az átváltás a nap bármely szakaszában.

Ha szolgáltatásainkkal kapcsoloatban kérdése merül fel, keresse ügyfélszolgálatunkat!

A dollár árfolyam várható alakulása 2018-an

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Melyik állampapírt érdemes választani?

 

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról.

2019.11.17.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.

2019.10.24.

Tartós befektetési számla adózása

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 

2019.08.15.

Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.