Mi is az az Xtend?


2020.11.26.

A BÉT Xtend, a BÉT által üzemeltetett multilaterális kereskedési platform (MTF) a tőkepiacon való nyilvános megjelenés könnyített lehetőségét teremti meg a vállalatok számára alacsonyabb díjak, egyszerűbb feltételek és speciális támogató eszközök mellett."


Elsősorban azért hozták létre az Xtend piacot, hogy lehetőséget biztosítsanak olyan kis- és középvállalkozások számára, akik szeretnének részvénykibocsátás útján tőkéhez jutni vállalkozásuk fejlődése érdekében. Ez miért fontos a vállalkozásoknak? 

 

Teljesen jogos a kérdés, mivel hitelfelvétellel is képesek finanszírozni a vállalkozásukat a tulajdonosok, és számviteli értelemben ugyanúgy forrás oldalról beszélünk a könyvben. Viszont számos vállalkozás nem szívesen vesz fel hitelt olyanoktól, akik aktív szerepet kívánnak betölteni a mindennapi irányításban. Erre kínál megoldást nekik az Xtend, mivel a nyilvános működés lehetővé teszi számukra, hogy tőkét vonjanak be a vállalkozásba, azonban a tulajdonosi szerkezetüket szélesebb befektetői kör adja majd, sőt a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek. 

 

Amennyiben egy vállalkozás tulajdonosa úgy dönt, hogy nyilvánosan szeretne működni, és belép az Xtend piacra, azt akár előzetes tranzakciók nélkül is megteheti, annak érdekében, hogy szokja a BÉT és a Tpt. által előírt szabályokat, és eleget tudjon tenni kötelezettségeinek. Továbbá arra is van lehetőségük a tulajdonosnak, hogy zárt körű tőkeemelést hajtsanak végre, és csak ezt követően lépjenek piacra. Egy szóval minden lehetőség adott a magyar KKV szektornak vállalkozásaik finanszírozásához. 

 

Felmerül a kérdés, hogy akkor ez miben különbözik a tőzsdétől, vagyis a standard és prémium kategóriától? Főként a legelső mondatban szereplő multilaterális kereskedési platform kifejezés adja a leglényegesebb különbséget. Az MTF-ek szabályozottságukban térnek el csak a rendes tőzsdétől, itt nincsenek olyan szigorú feltételek, ezzel is segítve az innovatív vállalkozók növekedési lehetőségeit. Ezen az amúgy lényeges különbségen kívül, másban nincs változás, ugyanazt nyújtja mind a befektetői, mind a tulajdonosi oldalnak. 

 

A vállalkozásoknak mindennapi működését könnyíti meg, hogy tőzsdére lépés előtt egy ilyen, úgymond, átmeneti platformon indulhatnak el, mivel a BÉT-en lévő vállalatoknak kötelező negyedévente IFRS szerint elkészíteni a könyvelést, míg az Xtenden a Magyar Számviteli Szabványok szerint is elég könyvelni, ami általában használatos a KKV-k esetében. 

 

Ezen a piacon ugyan kevés magyar szolgáltatónál van lehetőség kereskedésre, a magas növekedési potenciáljuk miatt számos befektetési alap vásárol ilyen részvényeket, ennek ellenére a forgalmuk lényegesen alacsonyabb a tőzsdei átlagtól. 

 

Végül mennyire is sikeres kezdeményezés az Xtend? 2018-ban még csak 1 instrumentum volt jegyezve a piacon, mára már 5 vállalkozás szerepel a listán, és nagy valószínűséggel ez a szám egyre magasabb lesz. 

 
Mi is az az Xtend?

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Mi az IPO?

Az IPO rövidítés az Initial Public Offering szavakra utal, ami az adott privát cég első nyilvános részvénykibocsátását jelenti. Ekkor válnak először nyilvánosan kereskedhetővé a társaságban fennálló tulajdont megtestesítő részvények a szélesebb közönség számára.

2020.11.30.

Mit csinál egy brókercég?

A világ tőzsdéin szigorú szabályozások garantálják a kereskedelem tisztaságát. Ezen szabályozások miatt a tőzsdéken csak az ott regisztrált befektetési vállalkozások és hitelintézetek kereskedhetnek közvetlenül. A piacokon létrejövő tranzakciókat a tőzsdefelügyeletek ellenőrzik és a piaci visszaélések felderítése érdekében vizsgálatokat is kezdeményezhetnek. Magánszemélyként egy befektetési szolgáltatási tevékenységet is végző hitelintézet, vagy egy brókercég (befektetési vállalkozás) szolgáltatásait igénybe véve tudunk a tőzsdén kereskedni. Erre a célra egy megbízható, személyes igényeinknek megfelelő befektetési szolgáltatót érdemes választanunk.  Mielőtt elkezdenénk a tőzsdei pályafutásunkat, fontos tisztában lennünk a brókercégek fogalmával és tevékenységével. 

2020.11.16.

Mekkora tőkével érdemes elkezdeni tőzsdézni?

Az interneten barangolva gyakran találkozhatunk olyan hirdetésekkel, amelyben különböző online brókercégek értékpapír kereskedést reklámoznak jellemzően magas hozamok ígéretével. Ennek apropóján megpróbáljuk körbejárni, mit érdemes tudni a javasolt kezdőtőke nagyságával kapcsolatban annak, aki el akar kezdeni tőzsdézni. 

2020.11.16.

Mi is az az Xtend?

A BÉT Xtend, a BÉT által üzemeltetett multilaterális kereskedési platform (MTF) a tőkepiacon való nyilvános megjelenés könnyített lehetőségét teremti meg a vállalatok számára alacsonyabb díjak, egyszerűbb feltételek és speciális támogató eszközök mellett."

2020.11.26.