Mi egy részvény kibocsátási értéke?


2018.07.27.

Amennyiben sikeres kereskedőkké szeretnénk válni, úgy mindent tudnunk kell a piacról. Sokan gondolják úgy, hogy ők mindent tudnak a részvényekről, azonban ennek sokszor bebizonyosodik az ellentéte. Mi azonban leírtuk, hogy pontosan mit is kell tudni magáról a részvényről.Részvényeik részvénytársaságoknak vannak, melyeknek két formájuk lehet. Az egyik a zárt részvénytársaság (Zrt.) a másik a nyílt részvénytársaság (Nyrt.) Kettejük között a különbség, már a nevük alapján is kitalálható. Nyilvánosan működik az a részvénytársaság,  aminek a részvényei részben vagy egészben nyilvánosan kerülnek forgalomba hozatalra és azokat bevezetik a tőzsdére (szabályozott piac). Zártkörűen működik az a részvénytársaság, amelynek részvényei nem kerülnek nyilvános forgalomba hozatalra, tehát nincs bevezetve a tőzsdére. Mostmár tudjuk, hogy milyen cégek bocsáthatnak ki részvényt. Na de mi az a részvény? A részvény tulajdonosi jogviszonyt megtestesítő értékpapír.

Ezek az értékpapírok különböző jogokat biztosítanak tulajdonosaiknak. 

  • Szavazati jogot, mely értelmében ott lehetünk és szavazhatunk a közgyűléseken. 
  • Vannak értékpapírok, melyek után osztalékot kapunk, tehát részesedünk a vállalat nyereségéből. 

A részvényeknek több értéke is van, melyről érdemes lehet tudni. 

  • A részvény névértéke az a részvényen feltüntetett érték (szám és pénznem). A részvény tulajdonosa ezzel az összeggel járult hozzá a jegyzett tőkéhez.
  • A részény kibocsátási értéke az az ár, melyért az értékpapírt kibocsátáskor megvették, ez lehet nagyobb, mint a névérték, de kisebb semmiféleképpen. 
  • A részvény árfolyama, mely azt az értéket mutatja, amin a papírt eladni illetve megvenni lehet. 

Mi egy részvény kibocsátási értéke?

Több fajta részvényt is meg tudunk különböztetni, azoknak jogi különbségeit tekintve.

 

  1. Dolgozói részvény: csak a társaság dolgozói, illetve nyugdíjasai vásárolhatják. Névre szól, átruházása csak azokra lehetséges, akiknek alapból joguk van a részvény birtoklására(többi dolgozó, a vállalat nyugdíjasai). Kilépéskor, illetve örökléskor kötelező felajánlani a vállalatnak, aminek viszont nem kötelező azt átvenni.
  2. Saját részvény: az Rt.  a saját részvényei tulajdonában áll. Részvényesi jogok nem kapcsolódnak hozzá, csak az alaptőke meghatározott része lehet ilyen.
  3. Törzsrészvény: klasszikus jogokat testeít meg .(alapfajta)
  4. Névre szóló részvény: tulajdonosa be van jegyezve a társaság részvénykönyvébe. A vállalatok általában azért alkalmazzák ezt a típust, mert biztosítani akarják, hogy a papírok ne kerüljenek nemkívánatos befektetők kezébe. Az átruházás szigorúan szabályozott. Átruházás csak úgy történhet meg, hogy az új tulajdonos neve bekerül a vállalat részvénykönyvébe.
  5. Elsőbbségi részvény: tulajdonosa elsőbbséget élvez valamely jogával (likvidációs hányad, osztalék, elővásárlási jog, szavazati jog stb.) a törzsrészvényesekkel szemben.


Amennyiben további tőzsdei dolgokra is kíváncsiak ügyfeleink, úgy honlapunk a randomcapital.hu segítségükre lehet. Lépésről lépésre követhetik végig tanácsainkat egy infografika segítségével.
Az oktatás menüpont alatt pedig Virág Ferenc prezentációiból tanulhatnak.

Mi egy részvény kibocsátási értéke?

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Melyik állampapírt érdemes választani?

 

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról.

2019.11.17.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.

2019.10.24.

Tartós befektetési számla adózása

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 

2019.08.15.

Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.