Mi az IPO?


2020.11.30.

Az IPO rövidítés az Initial Public Offering szavakra utal, ami az adott privát cég első nyilvános részvénykibocsátását jelenti. Ekkor válnak először nyilvánosan kereskedhetővé a társaságban fennálló tulajdont megtestesítő részvények a szélesebb közönség számára.


Az IPO rövidítés az Initial Public Offering szavakra utal, ami az adott privát cég első nyilvános részvénykibocsátását jelenti. Ekkor válnak először nyilvánosan kereskedhetővé a társaságban fennálló tulajdont megtestesítő részvények a szélesebb közönség számára. Az első részvénykibocsátás előtt a vállalkozásokba csak egyéb befektetési módszerekkel lehet tulajdonrészt szerezni, ezek általában zárt finanszírozási folyamatok, és leginkább pénzügyi alapok vagy kockázati befektetők vesznek részt benne. Egy IPO szólhat intézményi befektetőknek és lakossági befektetőknek is, lehetőséget ad, hogy különböző piaci szereplők lejegyezhessék a vállalat tőzsdére kerülő részvényeit, és ezt követően kereskedjenek vele a másodlagos piacon. 

Miképpen azt a neve is mutatja, ez a kibocsátási folyamat már nyilvános a befektetők szélesebb köre számára,  bár jellemzően az újonnan kibocsátott részvények nagy részét intézményi befektetők jegyzik le. Az IPO folyamata során olyan egyéni vagy intézményi befektetők is hozzájuthatnak a részvényekhez, akik nem voltak jelen az adott cég tőzsdére lépése előtt. Az IPO során kibocsátott részvényekből a cég korábbi tulajdonosai is jegyezhetnek, vagy akár exitelhetnek is az IPO során. 

Miért jobb egy nyilvános cég, mint egy privát? 

A privát cégek olyan társaságok, ahol a cégben fennálló tulajdont megtestesítő részvényekkel nem lehetséges nyilvánosan kereskedni. A privát cégeknek nincsenek jelentési kötelezettségeik a nyilvánosság felé, csak az adóhatóság és egyéb állami szervek részére. A világon a legtöbb kis- és középvállalkozás jelenleg is privát cégként működik, mivel ennek az alapítása lényegesen kevesebb pénzt igényel és nincs szükség nyilvános beszámolók közzétételére sem. Ez utóbbitól tartanak a cégek leginkább, hiszen a működéssel kapcsolatos pénzügyi jelentések mindig is a legérzékenyebb adatok közé tartoztak egy vállalat életében. Léteznek olyan óriáscégek, amik a mai napig megőrizték a privát jellegüket, az egyik legismertebb példa erre az IKEA. Az IKEA alapítója mindig ragaszkodott a privát jelleghez. 

A nyilvánosan kereskedhető cégeknek általában több ezer részvényese van és emiatt sokkal szigorúbb szabályozások vonatkoznak rá. Ennek az okát a növekvő kockázat és befektetői kör adja, melynek nincs rálátása a cég életére a jelentéseken kívül. Ezeknek a vállalkozásoknak rendelkezniük kell egy igazgatói tanáccsal és rendszeresen, pl. negyedévente jelentéseket kell közzétenniük. Ezen jelentések jellemzően befolyással vannak a cég részvényeinek árfolyamára és ezek alapján elemezhető, hogy a cég mennyit fordít kutatás + fejlesztésre vagy egyéb más tevékenységekre, melyek közvetetten növelhetik a bevételeket. 

Egy-egy nagyobb tőzsdére való kilépés jelentős presztízsértékkel bír egy társaság életében és rengeteg új tőke bevonására ad lehetőséget. A történelem korábbi fázisaiban kifejezetten nehéz volt a nagyobb tőzsdékre való bejutás azoknak a cégeknek, akik nem a befektetői igények kielégítése miatt akartak piacra lépni, hanem tőke bevonás érdekében, manapság viszont az óriási konkurencia harcok miatt, amik a tőzsdék között dúlnak, sokkal több cég kap lehetőséget erre, az enyhülő feltételek mellett. 

Magyar kibocsátások 

A magyar piac nagyban eltér az amerikai vagy kínai rendszer működésétől. Nálunk a megfelelő tőke megteremtését ritkábban keresik a vállalatok a tőzsdén. Ezen kialakult helyzet változtatására a Budapesti Értéktőzsde kiváló programot indított a piacra lépni kívánó vállalatoknak. Ezt a platformot hívják Xtend-nek, melyet a BÉT előszobájának is szoktak nevezni. Az ehhez hasonló törekvések lehetővé teszik a tőzsdére lépést kisebb vállalatoknak is, akik az Xtend piacról idővel tovább léphetnek a BÉT Standard vagy Prémium kategóriájába is. 

 

Mi az IPO?

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Mi az IPO?

Az IPO rövidítés az Initial Public Offering szavakra utal, ami az adott privát cég első nyilvános részvénykibocsátását jelenti. Ekkor válnak először nyilvánosan kereskedhetővé a társaságban fennálló tulajdont megtestesítő részvények a szélesebb közönség számára.

2020.11.30.

Mit csinál egy brókercég?

A világ tőzsdéin szigorú szabályozások garantálják a kereskedelem tisztaságát. Ezen szabályozások miatt a tőzsdéken csak az ott regisztrált befektetési vállalkozások és hitelintézetek kereskedhetnek közvetlenül. A piacokon létrejövő tranzakciókat a tőzsdefelügyeletek ellenőrzik és a piaci visszaélések felderítése érdekében vizsgálatokat is kezdeményezhetnek. Magánszemélyként egy befektetési szolgáltatási tevékenységet is végző hitelintézet, vagy egy brókercég (befektetési vállalkozás) szolgáltatásait igénybe véve tudunk a tőzsdén kereskedni. Erre a célra egy megbízható, személyes igényeinknek megfelelő befektetési szolgáltatót érdemes választanunk.  Mielőtt elkezdenénk a tőzsdei pályafutásunkat, fontos tisztában lennünk a brókercégek fogalmával és tevékenységével. 

2020.11.16.

Mekkora tőkével érdemes elkezdeni tőzsdézni?

Az interneten barangolva gyakran találkozhatunk olyan hirdetésekkel, amelyben különböző online brókercégek értékpapír kereskedést reklámoznak jellemzően magas hozamok ígéretével. Ennek apropóján megpróbáljuk körbejárni, mit érdemes tudni a javasolt kezdőtőke nagyságával kapcsolatban annak, aki el akar kezdeni tőzsdézni. 

2020.11.16.

Mi is az az Xtend?

A BÉT Xtend, a BÉT által üzemeltetett multilaterális kereskedési platform (MTF) a tőkepiacon való nyilvános megjelenés könnyített lehetőségét teremti meg a vállalatok számára alacsonyabb díjak, egyszerűbb feltételek és speciális támogató eszközök mellett."

2020.11.26.