Mekkora tőkével érdemes elkezdeni tőzsdézni?


2020.11.16.

Az interneten barangolva gyakran találkozhatunk olyan hirdetésekkel, amelyben különböző online brókercégek értékpapír kereskedést reklámoznak jellemzően magas hozamok ígéretével. Ennek apropóján megpróbáljuk körbejárni, mit érdemes tudni a javasolt kezdőtőke nagyságával kapcsolatban annak, aki el akar kezdeni tőzsdézni. 


Hogyan induljunk el? 

A tőzsdei kereskedés a hétköznapi emberek számára is könnyedén elérhető, hiszen csak egy értékpapírszámlát kell nyissunk a számlavezető bankunknál vagy egy brókercégnél – például a Randomnál – ahhoz, hogy megtehessük első tőzsdei befektetésünket. 

 Az indulótőkét nekünk kell meghatároznunk a saját kockázatviselési hajlandóságunk, anyagi helyzetünk és kereskedési stílusunk alapján, amihez a következőkben nyújtunk segítséget. 

Tőzsdézéshez kapcsolódóan számos rejtett költség felmerülhet, ezért fontos tisztában lennünk velük. Egy nyerő üzlet esetében a túl nagy díjak következtében könnyen veszteséget realizálhatunk és negatívba fordulhat a tőzsdei tevékenységünk eredménye. 

  • A tájékozódás során egy alacsonyabb tőkével rendelkező számlanyitónak feltétlenül szem előtt kell tartania a különböző brókercégek akár nagyságrendekkel eltérő díjait. Van-e számlanyitási díj? Mekkora a számlavezetési díj havi összege? A Randomnál nem számítunk fel számlavezetési díjat, ráadásul nem találkozhat számlanyitási díjjal nálunk. Normál értékpapírszámlánál minimum befizetendő összeg sincsen, tartós Befektetési Számla (TBSZ) nyitása esetén a törvény által meghatározott minimumösszeget, 25 ezer forintot kell elhelyezni ahhoz, hogy aktív legyen a megnyitott TBSZ. 
  • Az egyik legfontosabb szempont a kereskedésért felszámított jutalékok összehasonlítása az egyes szolgáltatóknál, mely a különböző brókercégek esetében viszonylag tág skálán mozoghat. Általában a tranzakció összegéhez számolt százalékos mérték kb. 0,1-1% között alakulhat, de fix jutalékkal is találkozhatunk. A Random a magyar befektetési szolgáltatók közül az egyik legalacsonyabb jutalékokkal dolgozik, a díjainkról a kondíciós listánk áttekintésével tájékozódhat bővebben
  • A költségünk függhet a kezdeti tőkénktől, és hogy milyen piacon, milyen instrumentumokkal szeretnénk kereskedni. Hosszútávú pozíció esetében idővel megtérülhet a befektetett tőkénk, viszont napi vagy heti kereskedés esetén jelentős összeg adódhat össze a felszámolt tranzakciós jutalékokból.  
  • Fontos figyelembe venni, hogy minimum díjat is megszabhat a számlavezető befektetési vállalkozás, ami kisebb tranzakció esetén akár nagyobb összeg is lehet, mint a nyerő üzleten elért árfolyamnyereségünk, így a pozíció nettó eredménye negatívvá válhat. Ennek elkerülésének érdekében alacsonyabb tőke esetén inkább várjunk, amíg összegyűlik annyi megtakarításunk, amit gazdaságosan a kiválasztott értékpapírba tudunk fektetni. 
  • Lehetőségünk lehet tőkeáttéttel kereskedni, vagyis a maximális összeg többszörösét is felvenni pozícióban. A tőkeáttétes konstrukció elérhetőségét és anyagi vonzatát a különböző szolgáltatóknál szintén érdemes mérlegelni. A tőkeáttétellel való kereskedés kiemelkedően kockázatos, ezért azt elsősorban tapasztaltabb befektetőknek ajánljuk. Társaságunknál lehetőség van tLong és tShort konstrukciókban napon túli tőkeáttételes kereskedésre, valamint TDT konstrukcióban napon belüli tőkeáttételes kereskedésre is. 
  • Nem utolsó sorban a kezdeti lendület és kereskedési motiváció elfogyhat, főleg néhány veszteséges üzlet után, ekkor viszont a számlánkon inaktivitási díjat is felszámolhatnak egyes befektetési vállalkozások. A Random szerencsére nem egy ilyen vállalkozás, mi nem számítunk fel inaktivitási díjat. 
  • A külföldi devizanemben bonyolított ügyletek esetén a devizanemek közötti átváltás szintén csökkentheti a realizált nyereséget. 

Összességében mielőtt a megtakarított pénzünket a tőkepiacon fektetnénk be, gondoljuk át, hogy milyen instrumentumokkal, mely országban, milyen piacon és milyen időtávokban szeretnénk kereskedni, és ennek tudatában egy megfelelő befektetési vállalkozást válasszunk ki, hogy valóban nyereséges kereskedőkké válhassunk. Amennyiben úgy gondolja, hogy a Random az Ön kereskedési céljainak a leginkább megfelelő befektetési vállalkozás, devizabelföldi természetes személyként online is kezdeményezheti nálunk számlanyitását. Egy alacsonyabb összeggel is megérheti kereskedni némi türelemmel, ha találunk a számlanyitáshoz egy kedvező konstrukciót alacsony jutalékokkal, és megfontoltan nyitjuk meg újabb és újabb pozícióinkat. 

Habár sokan elfogultak saját tudásukkal kapcsolatban, a történelem során a legnagyobb tőzsdei kereskedők közül többen is beszámoltak róla, hogy a kezdetekben, vagy akár már a kellő tapasztalat megszerzése után elveszítették a teljes vagyonukat, vagy nagyobb veszteséggel zártak egy adott időszakot. Az értékpapírszámlára helyezett kezdeti tőkét anyagi helyzetünk alapján következetesen határozzuk meg: amennyiben kezdő befektető, először elhelyezhet egy kisebb összeget is az értékpapírszámlán, melynek esetleges elvesztése nem jelent kockázatot a vagyoni helyzetére nézve, és amelyre tanulópénzként tud tekinteni. 

 

 

Mekkora tőkével érdemes elkezdeni tőzsdézni?

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Mi az IPO?

Az IPO rövidítés az Initial Public Offering szavakra utal, ami az adott privát cég első nyilvános részvénykibocsátását jelenti. Ekkor válnak először nyilvánosan kereskedhetővé a társaságban fennálló tulajdont megtestesítő részvények a szélesebb közönség számára.

2020.11.30.

Mit csinál egy brókercég?

A világ tőzsdéin szigorú szabályozások garantálják a kereskedelem tisztaságát. Ezen szabályozások miatt a tőzsdéken csak az ott regisztrált befektetési vállalkozások és hitelintézetek kereskedhetnek közvetlenül. A piacokon létrejövő tranzakciókat a tőzsdefelügyeletek ellenőrzik és a piaci visszaélések felderítése érdekében vizsgálatokat is kezdeményezhetnek. Magánszemélyként egy befektetési szolgáltatási tevékenységet is végző hitelintézet, vagy egy brókercég (befektetési vállalkozás) szolgáltatásait igénybe véve tudunk a tőzsdén kereskedni. Erre a célra egy megbízható, személyes igényeinknek megfelelő befektetési szolgáltatót érdemes választanunk.  Mielőtt elkezdenénk a tőzsdei pályafutásunkat, fontos tisztában lennünk a brókercégek fogalmával és tevékenységével. 

2020.11.16.

Mekkora tőkével érdemes elkezdeni tőzsdézni?

Az interneten barangolva gyakran találkozhatunk olyan hirdetésekkel, amelyben különböző online brókercégek értékpapír kereskedést reklámoznak jellemzően magas hozamok ígéretével. Ennek apropóján megpróbáljuk körbejárni, mit érdemes tudni a javasolt kezdőtőke nagyságával kapcsolatban annak, aki el akar kezdeni tőzsdézni. 

2020.11.16.

Mi is az az Xtend?

A BÉT Xtend, a BÉT által üzemeltetett multilaterális kereskedési platform (MTF) a tőkepiacon való nyilvános megjelenés könnyített lehetőségét teremti meg a vállalatok számára alacsonyabb díjak, egyszerűbb feltételek és speciális támogató eszközök mellett."

2020.11.26.