Megtakarítási Formák összehasonlítása


2019.01.10.

A megtakarítási szándék azzal a lépéssel indul, hogy meghatározzuk célunkat és a megtakarítás időtartamát. Tudnunk kell a megtakarítandó összegek gyakoriságát és nagyságát és talán ami még ennél is fontosabb, hogy a kalkulált ütemtervhez fegyelmezetten tartsuk magunkat!


Magyarországon és a térségben jellemző, hogy a kedvelt megtakarítási formák főleg azok, amelyek alacsony kockázattal bírnak. Az alacsony kockázat biztosítja számunkra azt, hogy a nehezem megkeresett pénzünkből semmit, vagy csak keveset veszítsünk. Ennek azonban az a hátulütője, hogy ezekkel a módszerekkel az elérhető hozam is alacsonyabbá válik. 
A legtöbb megtakarítási mód alacsony hozama a historikus mélyponton lévő 0,9%-os jegybanki alapkamatnak köszönhető.  Megtakarításaink azonban csak akkor tartják meg vásárlóerejüket, ha az inflációnál nagyobb hozamot, más szóval reál hozamot tudunk elérni. 
Fontos tehát, hogy a jelenlegi 3-3,5%-os infláció mértékével egyenlő vagy ennél nagyobb hozamot tudjunk elérni éves szinten, hiszen megtakarításunk csak ezekben az esetekben nem veszít vásárlóerejéből.  
Vegyük tehát sorra a megtakarítási formákat a kockázat figyelembe vételével:
1.    Alacsony kockázatú megtakarítási formák:
Megtakarítási számla: 
Ez a lehetőség a legtöbb banknál elérhető. Folyamatos beutalással vagy átvezetéssel növelhetjük megtakarításunkat. Ezeknek a számláknak a hozama 0,2-0,4% között mozog, így a 3-3,5%-os infláció mellett  -3% körül alakul a reál hozamunk. Továbbá azt is figyelembe kell vennünk, hogy a beutalás vagy átvezetés is pénzbe kerül, így érdemes körülnézni mely vállalatok nyújtják a legkedvezőbb feltételeket.

Bankbetét:
Hasonló a megtakarítási számlához, de itt havonta, negyedévente vagy más gyakorisággal kell beutalnunk az összgyűjtött összeget. Ez valamivel több figyelmet igényel, de mi a helyzet a kamatokkal? Intézménytől és futamidőtől függően ezek a hozamok 0,5-2,5% között mozognak. Számlavezetési és utalási költségek figyelembe vétele nélül -1,75% a várható reál hozamunk.
Az MNB oldalán található egy bankbetét választó kalkulátor azok számára akik tájékozódni kívánnak: https://betetvalaszto.mnb.hu/#/ .

Befektetési alapok:
A bankok ajánlatai között szerepelnek a pénzpiaci és likviditási befektetési alapok. Ezek kockázata igen alacsony. Ebből követetkezik, hogy a kamat amit fizet is viszonylag alacsony. Nem alkalmas reál hozam elérésére.

Lakástakarék:
Az elmúlt évek nagy kedvence volt a megtakarítók körében az államilag támogatott lakástakarék. Szerződésenként éves szinten maximum 30%-ot és maximum 72 000 Ft-ot lehetett kapni fámogatásként. Alacsony kockázat mellett kimagasló hozamot nyújtott ez a lehetőség ám 2018 októbere óta megszűnt az állami támogatás a befizetések után. Így a befizetett összeg után marad az alacsony banki kamat ami szintén negatív reál hozamot eredményez.

Állampapír:
A magyar lakosság másik nagy kedvence az állampapírok különböző fajtái. A Random Capitalnál ingyenes a számlanyitás, számlavezetés és több féle állampapír is megvásárolható. 
2018-ban a magyar állampapír hozamok nagyot emelkedtek, ám az utolsó negyedévben jelentőset estek. Így is jóval magasabbak mint 1 évvel ezelőtt. 
Az állampapírok hozamait itt érheti el: https://www.allampapir.hu/ . 

Jelen állás szerint a Kétéves Magyar Állampapír 3,25%-os hozamával viszonylag nagy valószínűséggel fedezi a következő évekbeli inflációt így a reál hozamunk 0 körül lesz. Ez már pozitív hír, hiszen pénzünk legalább vásárlóerejét meg tudja tartani. Ha az infláció a következő 2 évben 3,25% feletti lesz akkor szintén nem tudunk reál hozamot csinálni. 
Ha 5 éves távlatban is gondolkodunk akkor az 5 éves Prémium Magyar Állampapír 4,1%-ot kamatozik jelen állás szerint. Ez jelenleg a legkecsektetőbb megtakarítási eszköz. 

Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy bár a legtöbb helyen az állampapírokra kockázat mentes eszközként tekintenek, valójában nem azok.  Ha arra 0% esélyt adunk, hogy az adott ország csődbe megy és fizetésképtelenné válik, akkor is könnyen megeshet, hogy a hozamok változnak. Mikor a hozamok változnak akkor ezeknek a kötvényeknek az ára is változik, méghozzá ellenkező irányba. Ha például 10 éves államkötvényt vásároltunk 4% hozam mellett és a harmadik évben már 8%-nál járnak a hozamok az állampapír piacon és szükségünk lenne a pénzre, akkor az árfolyamcsökkenés miatt csak hatalmas veszteség árán tudnánk hozzájutni megtakarításunkhoz.


2.    Magasabb kockázatú megtakarítások:

Részvények:
A nyugati országokban, főleg az USA-ban jóval nagyobb a lakosság részvétele a tőzsdén és megtakarítási jelleggel is sokkal többen használják. 
A részvénypiac, mint ahogy azt az elmúlt hetekben láthattuk is, nagy kockázatot hordoznak magukban, így megtakarításaink részvényekbe való elhelyezése jóval több szakértelmet igényel. 
A kockázatok csökkentésének általános módszerei a hosszú távú befektetés (10-15 év) és a kellő diverzifikálás, ami azt jelenti, hogy több (10-20) részvénybe fektetjük pénzünket. 
Az S&P500 alapján a részvények historikus hozamának átlaga 10% körüli. Jelen állás szerint ez 6-7%-os reál hozamot jelent. 

ETF:
Az ETF-ek tőzsdén kereskedett passzív befektetési alapok, amelyek indexeket, piaci szektorokat vagy akár nemesfémek árfolyamát követik le. Megvásárlásukkal egy már diverzifikált portfoliót vásárolhatunk meg, csökkentve ezzel a cégek egyéni kockázatát.

Ingatlanalap: 
A befektetők egyik kedvence lett az utóbbi években az ingatlanpiac. A mai napig hatalmas kereslet mutatkozik főleg a budapesti, de más magyarországi ingatlanok iránt is. Közvetlen módon igen körülményes erre a piacra lépni. Sok idő és pénz szükséges ingatlant vásárolni és értékesíteni. Erre kínálnak megoldást az ingatlanalapok. Ilyen alap a cégünknél is elérhető Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap is. Az 1 éves hozam jelenleg 10% körül van, de természetesen ezen megtakarítási forma is magas kockázattal jár.

Megtakarításaink gyarapításánál a reál hozam elérése mellett fontos még az adóoptimalizálás és a költségminimalizálás!

Költségminimalizálás:
Alapos körültekintés után válasszuk a legalacsonyabb költségeket felszámító szolgáltatót, mivel 
10-20-30 év elteltével például egy 0,2%-os díjkülönbözet akár millió forintos nagyságrendű különbséget is tud okozni a fizeteendő díjban.

Adóoptimalizálás:
TBSZ: A Tartós Befektetési Számlával 5 év elteltével megtakarításain megtermelt hozamot teljes egészében adómentesen veheti fel.
NYESZ-R: A Nyugdíj-előtakarékossági számlán állami támogatást kap a tárgyévi befizetett személyi jövedelemadó után, és a számlanyitást követő 10. év után a számlán elért hozam szintén adómentes!

Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban itt érdeklődhet.
 

Megtakarítási Formák összehasonlítása

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Megtakarítási Formák összehasonlítása

A megtakarítási szándék azzal a lépéssel indul, hogy meghatározzuk célunkat és a megtakarítás időtartamát. Tudnunk kell a megtakarítandó összegek gyakoriságát és nagyságát és talán ami még ennél is fontosabb, hogy a kalkulált ütemtervhez fegyelmezetten tartsuk magunkat!

2019.01.10.

Állampapír értékesítési pontok

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról. 

2019.01.08.

Osztalékot fizető részvények a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsdére bejegyzett vállalatok részvényeit osztalék szempontjából 2 csoportba oszthatjuk. Az osztalékot fizető és az osztalékot nem fizető részvények csoportjára. A 2017-es év során elért eredmények alapján a 2018-ban osztalékot fizető részvények közé 14 darab értékpapír került be. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg nem elkülönített 41 db vállalati részvénynek 34,1%-a fizetett valamekkora osztalékot. Ezek bármelyikét megvásárolhatja a Random Capital rendszerén keresztül. Tájékozódjon termékeinkről.

2018.11.09.

Milyen részvényt érdemes venni?

Miután eldöntöttük, hogy megtakarításunkat részvényekbe fogjuk fektetni, fontos pár dolognak utánanéznünk, hogy a lehető legtöbb profitot realizálhassuk értékpapírszámlánkon.

2018.11.02.