Jól teljesít az amerikai gazdaság - mit jelent ez a tőkepiacok számára?


2018.06.04.


2018 februárjában megérkezett az izgalom a világ tőkepiacaira, amit a részvényindexek volatilitásának megnövekedése jelzett. A befektetők szemmel láthatóan elkezdték árazni a világ minden piacán érezhető bizonytalanságot. Többek között a kereskedelmi háború Amerika és Kína között, a lassan növekvő jegybanki alapkamatok és a politikai bizonytalanság Dél-Amerikában, Olaszországban és Spanyolországban mind olaj volt a tűzre.

A 2018 június 1-jén, pénteken közzé tett fontos gazdasági mutatók az Egyesült Államokról minden téren felülmúlták az elemzői várakozásokat. A nem mezőgazdaságban dolgozók munkahelyeinek száma 223.000-rel nőtt felülmúlva az elemzői várakozásokat melyek 188.000 és 200.000 között mozogtak.  A munkanélküliségi ráta pedig 18 éves mélypontra süllyedt, 3,8%-ra. A várakozás 3,9% volt. Hónapról hónapra 0,3%ot emelkedtek az átlagos órabérek ami éves szinten 2,7%-ot jelent.

Ezek a folyamatok mind pozitívak és azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság valóban nagyon erős és elképesztő ütemben növekszik. Ha ehhez még azt is hozzátársítjuk, hogy az előző negyedéves vállalati jelentések Amerikában szintén nagyon erősek voltak akkor kijelenthetjük, hogy jelen állás szerint valóban nincs ok aggodalomra a világ egyik vezető gazdaságát illetően.

Nagyon fontos kérdés azonban, hogy ez a növekedés fenntartható-e a jövőben és az, hogy a befektetők erről hogyan vélekednek. A CME (Chicago Mercantile Exchange) szerint a Fed júniusban 94%-os valószínűséggel emel majd kamatot, szeptemberben 72,5%-os valószínűséggel, míg decemberben 37% a kamatemelés valószínűsége. A növekvő foglalkoztatottság és a bérnövekedés ezen mértéke emeli az inflációs várakozásokat, ami a Fed-et még nagyobb nyomás alá helyezi. A kamatemelés hosszú távú hatása pedig a tőkepiacokra negatív. Mindezek ellenére pénteken a Dow30 értéke 0,90%-ot, az S&P500 értéke 1,08%-ot míg a Nasdaq100 értéke 1,59%-ot emelkedett.

Az amerikai részvényindexek lefaragták a februári mínuszok felét. Az európai indexek már némileg vegyesebb és összességében negatívabb képet mutatnak, míg az ázsiai indexekre az esés utáni oldalazás jellemző, hasonlóan amerikai indexekhez. Egy azonban biztos, érdemben egyik index sem tudott meghódítani új csúcsokat. Mindezt figyelembe véve a következő pár hónap nagyon fontos lehet a hosszú távú piaci trendek meghatározását illetően.

Jól teljesít az amerikai gazdaság - mit jelent ez a tőkepiacok számára?

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Melyik állampapírt érdemes választani?

 

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról.

2019.11.17.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.

2019.10.24.

Tartós befektetési számla adózása

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 

2019.08.15.

Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.