Jól teljesít az amerikai gazdaság - mit jelent ez a tőkepiacok számára?


2018.06.04.


2018 februárjában megérkezett az izgalom a világ tőkepiacaira, amit a részvényindexek volatilitásának megnövekedése jelzett. A befektetők szemmel láthatóan elkezdték árazni a világ minden piacán érezhető bizonytalanságot. Többek között a kereskedelmi háború Amerika és Kína között, a lassan növekvő jegybanki alapkamatok és a politikai bizonytalanság Dél-Amerikában, Olaszországban és Spanyolországban mind olaj volt a tűzre.

A 2018 június 1-jén, pénteken közzé tett fontos gazdasági mutatók az Egyesült Államokról minden téren felülmúlták az elemzői várakozásokat. A nem mezőgazdaságban dolgozók munkahelyeinek száma 223.000-rel nőtt felülmúlva az elemzői várakozásokat melyek 188.000 és 200.000 között mozogtak.  A munkanélküliségi ráta pedig 18 éves mélypontra süllyedt, 3,8%-ra. A várakozás 3,9% volt. Hónapról hónapra 0,3%ot emelkedtek az átlagos órabérek ami éves szinten 2,7%-ot jelent.

Ezek a folyamatok mind pozitívak és azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság valóban nagyon erős és elképesztő ütemben növekszik. Ha ehhez még azt is hozzátársítjuk, hogy az előző negyedéves vállalati jelentések Amerikában szintén nagyon erősek voltak akkor kijelenthetjük, hogy jelen állás szerint valóban nincs ok aggodalomra a világ egyik vezető gazdaságát illetően.

Nagyon fontos kérdés azonban, hogy ez a növekedés fenntartható-e a jövőben és az, hogy a befektetők erről hogyan vélekednek. A CME (Chicago Mercantile Exchange) szerint a Fed júniusban 94%-os valószínűséggel emel majd kamatot, szeptemberben 72,5%-os valószínűséggel, míg decemberben 37% a kamatemelés valószínűsége. A növekvő foglalkoztatottság és a bérnövekedés ezen mértéke emeli az inflációs várakozásokat, ami a Fed-et még nagyobb nyomás alá helyezi. A kamatemelés hosszú távú hatása pedig a tőkepiacokra negatív. Mindezek ellenére pénteken a Dow30 értéke 0,90%-ot, az S&P500 értéke 1,08%-ot míg a Nasdaq100 értéke 1,59%-ot emelkedett.

Az amerikai részvényindexek lefaragták a februári mínuszok felét. Az európai indexek már némileg vegyesebb és összességében negatívabb képet mutatnak, míg az ázsiai indexekre az esés utáni oldalazás jellemző, hasonlóan amerikai indexekhez. Egy azonban biztos, érdemben egyik index sem tudott meghódítani új csúcsokat. Mindezt figyelembe véve a következő pár hónap nagyon fontos lehet a hosszú távú piaci trendek meghatározását illetően.

Jól teljesít az amerikai gazdaság - mit jelent ez a tőkepiacok számára?

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Tőzsdei kereskedési rendszerek

A technológia fejlődése lehetővé tette, hogy mindenki maga intézze tőzsdei ügyleteit számítógépéről vagy akár telefonjáról online. 

2018.08.14.

Mi egy részvény kibocsátási értéke?

Amennyiben sikeres kereskedőkké szeretnénk válni, úgy mindent tudnunk kell a piacról. Sokan gondolják úgy, hogy ők mindent tudnak a részvényekről, azonban ennek sokszor bebizonyosodik az ellentéte. Mi azonban leírtuk, hogy pontosan mit is kell tudni magáról a részvényről.

2018.07.27.

Részvény eladásából származó jövedelem adózása

A profitmaximalizálás elhanyagolhatatlan eszközei a TBSZ és a NYESZ. Tudjon meg többet arról, hogyan fizethet kevesebb vagy akár 0 Ft adót tőzsdei ügyletein elért profitja után. 

2018.07.23.

A dollár árfolyam várható alakulása 2018-an

Az elmúlt egy évben az euró és a dollár harcától volt hangos a devizapiac. 2018 második felében jön a következő menet, de már egy erősödő hozamkörnyezet mellett. Mi várható 2019-ig a dollár, az euró és a forint árfolyamában, és hogyan tudunk akár részvények vásárlásával is előnyt kovácsolni egy gyengülő hazai fizetőeszközből?

2018.07.16.