Így fizethet kevesebb adót a tőzsdei ügyletein elért profitja után


2018.07.23.

A tőzsdén való kereskedés elkezdésekor a befektetési szolgáltatónak fizetett jutalékon kívül egy másik költséggel is számolni kell, ez pedig a részvény eladásából származó jövedelem adózása. A 15%, amelyet a nyereség után fizetni kell, nem is kevés. Most mutatunk két olyan eszközt, amellyel van lehetőség a profit maximalizálására.


A Random Capital Zrt. lakossági brókercégként hazai és nemzetközi termékek széles választékát kínálja. A több, mint 10 éves tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező társaság nem csak azért előnyös választás, ha befektetési szolgáltatóban gondolkodunk, mert villámgyorsan megy a számlanyitás vagy, mert ingyenes a számlavezetés, hanem azért is, mert ügyfeleinknek van lehetőségük a profit maximalizálására.

Két eszköz is rendelkezésére áll annak, aki kevesebbet vagy nem szeretne fizetni a tőzsdei ügyletein elért profit után. Az egyik ilyen lehetőség a TBSZ (tartós befektetési számla) nyitása. A számlanyitást követő első évben egy úgynevezett gyűjtőév veszi kezdetét, ebben az időszakban lehet feltölteni a kereskedésre szánt összeget. Ez az időszak az adott naptári év végéig tart, ezt követően TBSZ számlára már nem lehet több tőkét beutalni. Az ezt követő 3 évben, ha kivonunk pénzt a számláról, akkor annak TBSZ jellege megszűnik és az általános 15%-os adót kell fizetni. Amennyiben nem élünk ezzel a lehetőséggel, úgy a 3. év leteltével kiutalhatunk pénzt a számlánkról 10%-os adófizetési kötelezettség mellett. A 4. és 5. lekötési évben történő forráskivonás a TBSZ-t automatikusan megszünteti, 10 %-os kedvezményes adóteher mellett. Az 5 éves lekötési időszak végezetével, a naptári év végén a TBSZ megszűnik, és minden befektetésünk és annak hozama adómentessé válik.

Mi az a TBSZ?

A profitmaximalizálás másik fontos eszköze a NYESZ, azaz a Nyugdíj-előtakarékossági számla. Az ügyfelek az ebben a formában elhelyezett megtakarítás befektetéséről szabadon dönthetnek. Fektethetik pénzüket alacsonyabb kockázatú instrumentumokba, melyek kevesebb aktív menedzselést is igényelnek vagy vállalhatnak magasabb kockázatot vállalati részvények kereskedésével. A NYESZ egyik legnagyobb pozitívuma, hogy minden évben vissza lehet igényelni előtakarékossági támogatásként a személyi jövedelemadó 20 százalékát a tárgyévi befizetések után. Ennek a maximuma meg van határozva, mely 100.000 Ft, ill. abban az esetben 130.000 Ft, ha az előtakarékoskodó 2020 előtt eléri a nyugdíjkorhatárt. A NYESZ-R számla nagy előnye, hogy az elért hozam (az osztalékhozam kivételével) adó- és járulékmentes. Ez a kedvezmény akkor érvényes, ha a NYESZ-R számláról a kifizetés legalább a számlanyitás utáni 10. adóévben történik. A számlán a Budapesti Értéktőzsdén elérhető pénzügyi eszközökkel, befektetésijegyekkel, állampapírokkal és részvényekkel lehet kereskedni, a számla éves díja 2000 forint.

Így fizethet kevesebb adót a tőzsdei ügyletein elért profitja után

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Tartós befektetési számla adózása

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 

2019.08.15.

Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.

Automatizált tőzsdei kereskedés

Hihetetlen ütemben fejlődnek az algoritmikus kereskedési rendszerek világszerte. Mára szinte nincs olyan kereskedő aki ne hallott volna a piacokon kereskedő gépekről, vagy ne találkozott volna eggyel.

2019.05.31.

Amerikai részvények vásárlása

Az amerikai és a magyar részvények vásárlása a legtöbb szempontból azonos. Azonban vannak különbségek is, melyeket jó lehet tudni, ha amerikai részvényeket szeretnénk venni. Ezeket gyűjtöttük össze.

2019.03.07.