Így fizethet kevesebb adót a tőzsdei ügyletein elért profitja után


2018.07.23.

A tőzsdén való kereskedés elkezdésekor a befektetési szolgáltatónak fizetett jutalékon kívül egy másik költséggel is számolni kell, ez pedig a részvény eladásából származó jövedelem adózása. A 15%, amelyet a nyereség után fizetni kell, nem is kevés. Most mutatunk két olyan eszközt, amellyel van lehetőség a profit maximalizálására.


A Random Capital Zrt. lakossági brókercégként hazai és nemzetközi termékek széles választékát kínálja. A több, mint 10 éves tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező társaság nem csak azért előnyös választás, ha befektetési szolgáltatóban gondolkodunk, mert villámgyorsan megy a számlanyitás vagy, mert ingyenes a számlavezetés, hanem azért is, mert ügyfeleinknek van lehetőségük a profit maximalizálására.

Két eszköz is rendelkezésére áll annak, aki kevesebbet vagy nem szeretne fizetni a tőzsdei ügyletein elért profit után. Az egyik ilyen lehetőség a TBSZ (tartós befektetési számla) nyitása. A számlanyitást követő első évben egy úgynevezett gyűjtőév veszi kezdetét, ebben az időszakban lehet feltölteni a kereskedésre szánt összeget. Ez az időszak az adott naptári év végéig tart, ezt követően TBSZ számlára már nem lehet több tőkét beutalni. Az ezt követő 3 évben, ha kivonunk pénzt a számláról, akkor annak TBSZ jellege megszűnik és az általános 15%-os adót kell fizetni. Amennyiben nem élünk ezzel a lehetőséggel, úgy a 3. év leteltével kiutalhatunk pénzt a számlánkról 10%-os adófizetési kötelezettség mellett. A 4. és 5. lekötési évben történő forráskivonás a TBSZ-t automatikusan megszünteti, 10 %-os kedvezményes adóteher mellett. Az 5 éves lekötési időszak végezetével, a naptári év végén a TBSZ megszűnik, és minden befektetésünk és annak hozama adómentessé válik.

Mi az a TBSZ?

A profitmaximalizálás másik fontos eszköze a NYESZ, azaz a Nyugdíj-előtakarékossági számla. Az ügyfelek az ebben a formában elhelyezett megtakarítás befektetéséről szabadon dönthetnek. Fektethetik pénzüket alacsonyabb kockázatú instrumentumokba, melyek kevesebb aktív menedzselést is igényelnek vagy vállalhatnak magasabb kockázatot vállalati részvények kereskedésével. A NYESZ egyik legnagyobb pozitívuma, hogy minden évben vissza lehet igényelni előtakarékossági támogatásként a személyi jövedelemadó 20 százalékát a tárgyévi befizetések után. Ennek a maximuma meg van határozva, mely 100.000 Ft, ill. abban az esetben 130.000 Ft, ha az előtakarékoskodó 2020 előtt eléri a nyugdíjkorhatárt. A NYESZ-R számla nagy előnye, hogy az elért hozam (az osztalékhozam kivételével) adó- és járulékmentes. Ez a kedvezmény akkor érvényes, ha a NYESZ-R számláról a kifizetés legalább a számlanyitás utáni 10. adóévben történik. A számlán a Budapesti Értéktőzsdén elérhető pénzügyi eszközökkel, befektetésijegyekkel, állampapírokkal és részvényekkel lehet kereskedni, a számla éves díja 2000 forint.

Így fizethet kevesebb adót a tőzsdei ügyletein elért profitja után

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Melyik állampapírt érdemes választani?

 

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról.

2019.11.17.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.

2019.10.24.

Tartós befektetési számla adózása

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 

2019.08.15.

Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.