Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok


2018.10.09.

Amennyiben Ön kockázatkerülő és szereti pontosan tudni, hogy befektetése mennyi időn belül és milyen hozammal térül meg akkor a kötvényeket és egyéb hitelviszonyról szóló értékpapírokat Önnek találták ki.


A befektetési alternatívák közül a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat a kisebb kockázatot rejtő befektetések közé sorolhatjuk. Ezek közé tartoznak többek között az állampapírok és a vállalati kötvények. Vállalati kötvényeket főleg intézmények és nagy tőkével rendelkező egyéni befektetők szoktak vásárolni, mivel ezek jóval drágábbak és sok esetben kockázatosabbak mint az állampapírok. Az állampapírokat a piac „kockázatmentes” befektetésnek ítéli, így az azokon elérhető hozam nagyban befolyásolja a befektetők által elvárt hozamot kockázatosabb befektetési formák választása esetében. Természetesen az állam finanszírozása sem kockázatmentes, de tény, hogy a legbiztonságosabb, hiszen az ügyletek mögött a pénzügyi piacok legnagyobb és legbiztonságosabb szereplője, az állam áll.
Az állampapírok nagy előnye, hogy minden igénynek lehet megfelelő fajtát találni. Legyen szó rövid vagy hosszú lejáratú állampapírról, cégünknél biztosan talál az Ön számára megfelelő konstrukciót. Amennyiben társaságunknál tartja állampapírjait úgy azokat letétnek is használhatja különböző tőkeáttételes ügyletekben.
Az Egyesült Államokban 2015 decembere óta tartó kamatemelések hatására az amerikai alapkamat mára 2,25%-ra emelkedett ami világszerte kamatemelésre  ösztönözi a jegybankokat. A hozamgörbék emelkedésével egyre vonzóbbá válnak a kötvények és a befektetők inkább a biztos 3-4%-ot fizető eszközöket vásárolják majd a kockázatosabb részvények helyett. A Magyarországon jelenleg uralkodó alacsony kamatok várhatóan akkor indulhatnak majd emelkedésnek ha az Európai Központi Bank is elkezd kamatot emelni. Ez legkorábban 2019 nyarán történhet meg (az EKB tájékoztatása alapján), így ettől az időponttól kezdve válhat esedékessé, hogy az MNB is kamatot emel. Ugyan az állampapírok hozamgörbéje már most emelkedést mutat, az alapkamat emelése gyors és arányában nagy hozamnövekedést idézhet elő.  Ez igen optimális alkalmat nyújthat kötvényvásárlásra.

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok


Sok esetben történik, hogy valaki csak állampapírban szeretné tartani megtakarítását, mert számára az a legbiztonságosabb, de elfeledkezik a különböző költségekről amelyek hosszútávon bizony számottevő összeggel csökkentik az elért hozamot. Mielőtt eldönti, hogy mely szolgáltatónál kívánja megvásárolni az adott instrumentumot, tájékozódjon arról, hogy az Ön számára melyik a legoptimálisabb. Erről bővebben tájékozódhat korábbi cikkünkben amely az értékpapír számlavezetési díjak összehasonlításáról szól.

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Melyik állampapírt érdemes választani?

 

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról.

2019.11.17.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.

2019.10.24.

Tartós befektetési számla adózása

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 

2019.08.15.

Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.