Európa ajtaján kopogtat a bika?


2019.02.06.

Három kiemelkedően népszerű német részvény kezdett határozott emelkedésbe a legutóbbi néhány napban. Vajon ez egy trend kezdete, vagy pillanatnyi eufória?


Deutsche Telekom

Az árfolyam bő két hónapja csatornában ereszkedik, de néhány apró jel arra utal, hogy hamarosan következhet egy átmeneti kitörés ebből a medve trendből. Az alsó Bollinger-szalagot kétszer érintve verődött vissza a csatorna alsó trendvonaláról a grafikon, amely jelenleg éppen egy erős dupla ellenállásnál (EMA(200), középső Bollinger-szalag) tartózkodik. Ezeket áttörve könnyen szerezhet annyi lendületet, amely elég egy nagyobb lélegzetű bikatrendhez is. Ezt az elképzelést támasztja alá az RSI(14) és a CCI(14) indikátorok viselkedése is, amely nagyon hasonló a szeptemberi bikatrend indulásához. Alternatív forgatókönyv, hogy visszaverődik a csatorna felső trendvonaláról a 14.50-15.00 eurós szinten.

Bayer

Nagyon határozott emelkedésben van már pár napja az árfolyam, ráadásul az egyik legbiztosabb bika-jelet is megkaptuk: az egyre hosszabbodó gyertyatesteket. A CCI(14) indikátor értéke még nincs a túlárazást sejtető tartományban, és a historikus csúcstól is messze van, így az egyelőre nem fenyegeti az emelkedést. A felső Bollinger-szalag áttörése aggasztóbb ilyen szempontból, de a korábbi példák azt mutatják, hogy egy erősebb négy-ötnapos trend esetén ez sem kirívó eset. Az első akadály 70 eurónál érkezhet (korábbi lokális csúcs, illetve alj), a második a lélektaninak számító 79-80 eurós sávnál.

Volkswagen

Az árfolyam január végén zárt le egy november eleje óta épülő csatornát, amiből határozottan kilépett felfelé, és a két nagyon határozott bikagyertyát követő korrekció után most ismét nagyobb valószínűségűnek látszik a bikatrend folytatása, amelyet a Parabolic SAR egyenletes emelkedése is alátámaszt. Jelenleg a grafikon az EMA(200) szintjén áll, amiről a következő két-három napban kiderül, hogy mennyire funkcionál erős ellenállásként. Ha az árfolyam áttöri, akkor a következő ellenállás a sokszor komoly akadályként funkcionáló 155 eurós szint.

Elemző: Bohner Adrián

Tájékoztatás

Ezen dokumentum sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására.
Továbbá nem minősül sem maga a dokumentum, sem annak bármely tartalma szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, illetve ajánlati felhívásnak.
A Random Capital Zrt. semmilyen tekintetben nem vállal felelősséget a dokumentumnak, vagy annak, egyes részleteinek a fenti célokból történő felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges károkért.
A Random Capital Zrt. nem tudja garantálni a dokumentumban található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis ezen tények, adatok különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a feladatkörei közé, továbbá a dokumentum elkészítésében közreműködő személyek szubjektív megítélésén alapulhatnak ezen dokumentumban található tényállítások.
A dokumentumban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége, vagy - amennyiben a hírlevél címzettje a Random Capital Zrt. ügyfele vagy korábbi ügyfele - az általa kitöltött ún. alkalmassági, ill. megfelelési teszt eredménye.
A tárgy szerinti dokumentumban található tájékoztatásoknak nem célja döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, és maga a döntéshozatal, mindez értendő – de nem kizárólagosan- a befektetési döntésekre és kockázatkezelésre.
A dokumentumban megjelenő vélemények előzetes értesítés nélküli megváltoztatásának jogát fenntartjuk.
Hangsúlyozandó hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját – befektetési - céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.
A jelen dokumentumban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése, pontos ismereteinek elsajátítása.
A pénzügyi eszközökre vonatkozó ügyletek során feltétlenül szükségeltetik figyelembe venni a tranzakciók adóvonzatát, illetve a vonatkozó adózási kérdéseket. Az adózási kérdésekkel kapcsolatban a közölt információk kizárólag tájékoztatási célúak, és nem tekinthetők a vonatkozó jogszabályok hivatalos értelmezésének, továbbá adótanácsadásnak sem minősülnek.
Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget a jogszabályi változásokból eredő jogkövetkezményekért, továbbá az adózással kapcsolatos vonatkozó jogszabályi rendelkezések dokumentumban szereplőtől eltérő értelmezéséből adódó esetleges következményekért sem. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az adójogszabályok értelmezése és azok alkalmazása kizárólag az adózó felelőssége, ugyanis a tényleges, pontos adókötelezettség mértékére számos egyedi tényező lehet hatással, ezért ezt minden esetben egyedi vizsgálatnak, felmérésnek kell megelőznie.

Európa ajtaján kopogtat a bika?

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Három meglepetés

Az Alibaba és a Disney részvények is kisebb intenzitással kezdték meg a korrekciót, mint ahogy arra előzetesen számítani lehetett, mindeközben a Starbucks folytatta a stabil emelkedést.

2019.02.15.

Európa: kis kitérő

A múlt hét eleji piaci eufória után kissé visszavettek a tempóból a vezető német részvények, így érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy ez a visszaesés mennyire bizonyulhat időszakosnak.

2019.02.14.

Trend indulhat több amerikai blue chipben

A Morgan Stanley, az Amazon és az Apple is más-más úton, de elérkezett egy komolyabb trendindítás lehetőségének kapujába.

2019.02.13.

Mikroszkóp alatt Európa és az arany

Az E.ON, az Adidas, és az arany esetén sem beszélhetünk kialakult trendről, az utóbbi napok gyertyái csak óvatos tapogatózások voltak, azonban mindhárom eszköz esetén már kezd körvonalazódni az irány.

2019.02.12.