Az amerikai kamatdöntésre figyel ma a világ


2018.06.13.

Az elmúlt hetek információi alapján szinte borítékolható a kamatemelés. De mi várható a piacokon? Ma 20:00-kor dönt a Fed a kamatokról!


Június 1-jén láttak napvilágot azok az információk miszerint a nem mezőgazdaságban dolgozók száma 223.000-rel nőtt májusban, megverve ezzel az elemzői várakozásokat, a munkanélküliség 3.8%-ra, 18 éves mélypontra süllyedt. Havi bontásban az átlagos órabérek 0.3%-ot, éves szinten pedig 2,7%-ot emelkedtek.
Tegnap délután új adat érkezett az amerikai inflációról. 2.8%-kal emelkedtek a fogyasztói árak májusban, a 2.7%-os várakozásokat felülmúlva. 2012 óta nem volt példa ilyen ütemű növekkedésre. A maginfláció 0.1%-kal, 2.2%-ra növekedett.


Az infláció emelkedése nagyrészt az üzemanyag árak emelkedésének volt köszönhető. Látva a csökkenő munkanélküliséget, a foglalkoztatottak növekvő számát, a béremelkedéseket és az infláció gyorsulását egyre valószínűbb, hogy a Fed háromszor fog kamatot emelni ebben az évben.


2016-ban elkezdődött a kamatok emelkedése Amerikában. Ebből a tendenciából kiindulva azt mondhatjuk, hogy a következő pár évben a kamatok folyamatos emelkedésére lehet számítani.


A piac eddig is nagyon valószínűnek tartotta a kamatok emelését, de mostmár szinte biztos, hogy a Fed legalább 25 bázisponttal emeli majd a kamatokat. A CME (Chicago Mercantile Exchange) szerint 92.5% esély van arra, hogy ma 25 bázisponttal emeljék az alapkamatot. Meglepetést főleg azzal tudna okozni a Fed, ha nagyobb mértékben növelnék a kamatlábakat.


A tegnapi inflációs adatra emelkedéssel reagáltak a kötvényhozamok.  Érdemes lehet figyelni, hogy a 10 éves amerikai államkötvény hozama hogyan vátozik. 4% felé közeledve már sok befektető elgondolkozhat a „kockázatmentes” hozamokon és lehet, hogy inkább azt választja a kockázatosabb részvénypiac helyett.

Mit mutat az S&P 500?

Hosszútávon a kamatok emelkedése valószínűleg elszívja majd a pénzt a tőkepiacokról, de ez sok időt igényel. Az index értéke a 200, 50 és 21 napos mozgó átlag felett van. Az árfolyam március óta nem volt ilyen magasan, az erős gazdasági jelentések és a sikeres Trump-Kim csúcstalálkozó tetszett a befektetőknek. Kérdés azonban, hogy a kamatdöntést megelőző órákban merre indul az index értéke erről a különösen fontos technikai szintről. A piacok irányát nagyban eldöntheti a kamatdöntésre adott reakció. Ha lefordulnak az indexek, marad a bizonytalanság, de ha erősödni tudnának az igen erős jelét mutatná a pozitív befektetői hangulatnak.

Az amerikai kamatdöntésre figyel ma a világ

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Melyik állampapírt érdemes választani?

 

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról.

2019.11.17.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.

2019.10.24.

Tartós befektetési számla adózása

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 

2019.08.15.

Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.