Az amerikai kamatdöntésre figyel ma a világ


2018.06.13.

Az elmúlt hetek információi alapján szinte borítékolható a kamatemelés. De mi várható a piacokon? Ma 20:00-kor dönt a Fed a kamatokról!


Június 1-jén láttak napvilágot azok az információk miszerint a nem mezőgazdaságban dolgozók száma 223.000-rel nőtt májusban, megverve ezzel az elemzői várakozásokat, a munkanélküliség 3.8%-ra, 18 éves mélypontra süllyedt. Havi bontásban az átlagos órabérek 0.3%-ot, éves szinten pedig 2,7%-ot emelkedtek.
Tegnap délután új adat érkezett az amerikai inflációról. 2.8%-kal emelkedtek a fogyasztói árak májusban, a 2.7%-os várakozásokat felülmúlva. 2012 óta nem volt példa ilyen ütemű növekkedésre. A maginfláció 0.1%-kal, 2.2%-ra növekedett.


Az infláció emelkedése nagyrészt az üzemanyag árak emelkedésének volt köszönhető. Látva a csökkenő munkanélküliséget, a foglalkoztatottak növekvő számát, a béremelkedéseket és az infláció gyorsulását egyre valószínűbb, hogy a Fed háromszor fog kamatot emelni ebben az évben.


2016-ban elkezdődött a kamatok emelkedése Amerikában. Ebből a tendenciából kiindulva azt mondhatjuk, hogy a következő pár évben a kamatok folyamatos emelkedésére lehet számítani.


A piac eddig is nagyon valószínűnek tartotta a kamatok emelését, de mostmár szinte biztos, hogy a Fed legalább 25 bázisponttal emeli majd a kamatokat. A CME (Chicago Mercantile Exchange) szerint 92.5% esély van arra, hogy ma 25 bázisponttal emeljék az alapkamatot. Meglepetést főleg azzal tudna okozni a Fed, ha nagyobb mértékben növelnék a kamatlábakat.


A tegnapi inflációs adatra emelkedéssel reagáltak a kötvényhozamok.  Érdemes lehet figyelni, hogy a 10 éves amerikai államkötvény hozama hogyan vátozik. 4% felé közeledve már sok befektető elgondolkozhat a „kockázatmentes” hozamokon és lehet, hogy inkább azt választja a kockázatosabb részvénypiac helyett.

Mit mutat az S&P 500?

Hosszútávon a kamatok emelkedése valószínűleg elszívja majd a pénzt a tőkepiacokról, de ez sok időt igényel. Az index értéke a 200, 50 és 21 napos mozgó átlag felett van. Az árfolyam március óta nem volt ilyen magasan, az erős gazdasági jelentések és a sikeres Trump-Kim csúcstalálkozó tetszett a befektetőknek. Kérdés azonban, hogy a kamatdöntést megelőző órákban merre indul az index értéke erről a különösen fontos technikai szintről. A piacok irányát nagyban eldöntheti a kamatdöntésre adott reakció. Ha lefordulnak az indexek, marad a bizonytalanság, de ha erősödni tudnának az igen erős jelét mutatná a pozitív befektetői hangulatnak.

Az amerikai kamatdöntésre figyel ma a világ

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Tőzsdei kereskedési rendszerek

A technológia fejlődése lehetővé tette, hogy mindenki maga intézze tőzsdei ügyleteit számítógépéről vagy akár telefonjáról online. 

2018.08.14.

Mi egy részvény kibocsátási értéke?

Amennyiben sikeres kereskedőkké szeretnénk válni, úgy mindent tudnunk kell a piacról. Sokan gondolják úgy, hogy ők mindent tudnak a részvényekről, azonban ennek sokszor bebizonyosodik az ellentéte. Mi azonban leírtuk, hogy pontosan mit is kell tudni magáról a részvényről.

2018.07.27.

Részvény eladásából származó jövedelem adózása

A profitmaximalizálás elhanyagolhatatlan eszközei a TBSZ és a NYESZ. Tudjon meg többet arról, hogyan fizethet kevesebb vagy akár 0 Ft adót tőzsdei ügyletein elért profitja után. 

2018.07.23.

A dollár árfolyam várható alakulása 2018-an

Az elmúlt egy évben az euró és a dollár harcától volt hangos a devizapiac. 2018 második felében jön a következő menet, de már egy erősödő hozamkörnyezet mellett. Mi várható 2019-ig a dollár, az euró és a forint árfolyamában, és hogyan tudunk akár részvények vásárlásával is előnyt kovácsolni egy gyengülő hazai fizetőeszközből?

2018.07.16.