Amerikai részvények vásárlása


2019.03.07.

Az amerikai és a magyar részvények vásárlása a legtöbb szempontból azonos. Azonban vannak különbségek is, melyeket jó lehet tudni, ha amerikai részvényeket szeretnénk venni. Ezeket gyűjtöttük össze.


Fontos leszögezni, hogy Amerikában nem csak egy tőzsde van, mint itthon a BÉT, hanem több. A két legnagyobb és talán legfontosabb a NYSE és a NASDAQ. Ezeken jóval több vállalat van bejegyezni, mint hazánkban. Több ezer cég részvényeit adhatjuk és vehetjük. Azonban az időzónák miatt, teljesen más időpontban zajlik ezeken a tőzsdéken a kereskedés, mint Magyarországon. Ha amerikai részvényt szeretnénk vásárolni, akkor azt, itthoni idő szerint 15:30 és 22:00 között tehetjük meg. Létezik még a pre market (nyitás előtt) és az after hours (zárás után), melyek alatt sokkal illikvidebb kereskedés folyik, mint a normál kereskedési időszakban.
Ami még különbözik az itthoni tőzsdéhez képest, az az, hogy nincs napi limit. Tehát bármennyit változhat egy nap alatt egy vállalat részvénye. Először nyilvánvalóan jól hangzik, hogy egy papír  meg is duplázhatja vagy akár triplázhatja árfolyamát egy nap alatt, azonban fontos észben tartanunk, hogy ez ugyan úgy vonatkozik a lefele menetre is. Bármikor megtörténhet, hogy egy részvény a felét éri ugyan azon a napon. Ezért fontos a diverzifikáció, mely segítségével elkerülhetjük, hogy pénzünk is ilyen tempóban csökkenjen. 

Amerikai részvények vásárlása

Az USA-ban sokkal több segítséget kaphatunk kereskedési szempontból, mint itthon. Szinte minden papírral foglalkoznak az elemzők, mind fundamentális, mind technikai elemzés szempontjából. A legfőbb vállalatok papírjairól a Random Capital is készít technikai elemzéseket, melyeket itt érheti el.
Különböző honlapokon böngészhetünk a hírekről, melyeket legtöbbször nagy tőzsdeguruk is kommentálnak. Mi ezeket ajánljuk tájékozódás szempontjából. thestreet.com, marketwatch.com, fool.com

Fontos szempont még, melyet figyelembe kell venni, hogy a jutalék, melyet a brókercégek számolnak fel, nagyon eltérő lehet. Az infografikánkon láthatja a mi és a versenytársaink árainak összehasonlítását. Ez segíthet kiválasztani a megfelelő vállalatot. 
 

Amerikai részvények vásárlása

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Melyik állampapírt érdemes választani?

 

Az állampapír az egyik legkockázatmentesebb befektetési forma a piacon. Itt az állam áll az ügyletek mögött, így amíg az nem megy csődbe, ami nem szokott túl gyakran bekövetkezni, addig a pénzünk biztonságban van. Igaz a kevesebb kockázatért le kell mondanunk a magasabb hozamról.

2019.11.17.

Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezménye

Minden évben visszaigényelheti személyi jövedelemadójának 20 százalékát, az azonos évi befizetéseit előtakarékossági támogatásként személyi jövedelemadójának 20 százalékát, de ennek a maximális határa 100.000 forint, tehát ennél többet nem igényelhet.

2019.10.24.

Tartós befektetési számla adózása

Amennyiben szeretnénk a tőzsdén megkeresett nyereségünk után minél kevesebb adót fizetni, úgy a legajánlottabb egy TBSZ vagy NYESZ számla nyitása. A NYESZ számla azonban akkor éri meg a legjobban, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget, csak 10 év után vesszük ki. Ezért is lehet a befektetők számára jóval hasznosabb a TBSZ nyitása. 

2019.08.15.

Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.