A részvény és kötvény összehasonlítása


2018.10.11.

Értékpapírba fektetné a pénzét, de nem tudja eldönteni, hogy részvényt vagy kötvényt vásároljon? Egy szóval sajnos mi sem tudjuk megválaszolni, hogy melyikkel nyerhet többet, hiszen egyik befektető helyzetében az egyik, a másik esetében pedig a másik lehet a hasznosabb. Összegyűjtöttük viszont azokat a szempontokat, amelyeket érdemes mérlegelni és mutatjuk, hogy melyik típusú értékpapír milyen előnnyel és hátránnyal jár.


A részvény és a kötvény összehasonlítása

 

 

Ahhoz, hogy képesek legyünk meghozni a számunkra legoptimálisabb döntést, első körben lényeges megérteni a részvény és kötvény közti különbséget. Amikor részvényt veszünk, akkor egy részt vásárolunk meg egy adott cégből, például megvesszük a Nokia 0,0001%-át. Ezért, amennyiben az adott cég a profitot szétosztja osztalékként és nem forgatják vissza a befektetésekbe, jogosultak leszünk a részesedésre, a példa szerint itt 0,0001%-ra. A kötvénynél pedig az értékpapír kibocsátója vállalja a kötelezettséget arra, hogy a megállapodás szerinti időpontban vissza fogja fizetni a pénzünket és közben pedig meghatározott időszakonként (félévente, évente) kamatot fizet nekünk. Az elvárt hozam szempontjából vizsgálva, tehát az alapvető különbség az, hogy az árfolyamnyereségen felül, az egyik esetben osztalékjövedelemre, a másik esetben pedig kamatjövedelemre teszünk szert.
Az értékpapírban foglalt jog szerint a részvény tagsági jogokat, a kötvény pedig hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A jogviszony jellege is más, míg kötvények esetében ez egydimenziós, tehát az értékpapír tulajdonosa csupán a rendelkezésre bocsátott tőkét és annak kamatait követelheti, a részvényeknél a pénzügyi jogon (osztalékon) felül szavazati jog is megilleti a tulajdonost. Ezekből a sajátosságokból fakad, hogy mind a várható hozam, mind pedig a kockázat típusa eltérő. Részvény esetében a várható osztalékot a részvény tulajdonosa csak megbecsülni tudja, míg kötvény esetében a tulajdonos pontosan tudja, hogy mikor, és fix kamatozású kötvény esetében azt is, hogy mennyit fizet majd neki a kibocsátó. Árfolyam kockázattal mindkét esetben számolni kell, de a részvények piacán ezen felül likviditási, a kötvények vásárlásakor pedig visszafizetési kockázat áll fenn.
Ezen szempontok megértése és átgondolása után nyilvánvaló, hogy a kötvény azok számára előnyösebb, akik kisebb kockázatot szeretnének vállalni. A fix kamatozású kötvénynél előre tudhatjuk a hozamot, jobban, biztosabban lehet tervezni vele. Hátránya, hogy hosszú időre szóló elkötelezettséget jelent, illetve, hogy a kötvényadósságnak fix lejárata van. A fix kamatteher pedig különösen kockázatos abban az esetben, ha a vállalkozás jövedelmei ingadoznak.
A részvény ezzel szemben rövid időre szóló elkötelezettség, nincs lejárata és tagsági jogokkal is élhetünk. Hátránya viszont a nagy volatilitás, az árfolyammozgásból adódó veszteség. A Random Capital Zrt. lakossági brókercégként hazai és nemzetközi termékek széles választékát kínálja ügyfeleinek, náluk Magyarország összes részvényével kereskedhet és még többet tudhat meg mind a kereskedésről, mind pedig a részvényekről oktatás oldalukon.
 

A részvény és kötvény összehasonlítása

MEGOSZTÁS

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is, hogy ők se maradjanak le!

AJÁNLOTT CIKKEINK


Részvény elméleti árfolyam számítás

Mikor részvényt veszünk, azt annak a reményében tesszük, hogy a papír később többet fog érni. Ez eddig egy egyszerű feladat. Ami ezt nehezíti, az az, hogy miből állapítjuk meg a jövőbeni árfolyamot.

2019.06.06.

Automatizált tőzsdei kereskedés

Hihetetlen ütemben fejlődnek az algoritmikus kereskedési rendszerek világszerte. Mára szinte nincs olyan kereskedő aki ne hallott volna a piacokon kereskedő gépekről, vagy ne találkozott volna eggyel.

2019.05.31.

Amerikai részvények vásárlása

Az amerikai és a magyar részvények vásárlása a legtöbb szempontból azonos. Azonban vannak különbségek is, melyeket jó lehet tudni, ha amerikai részvényeket szeretnénk venni. Ezeket gyűjtöttük össze.

2019.03.07.

Bizonytalan emelkedés

Az Amazon árfolyama már jó ideje oldalaz egy hatvan dolláros sávban, a Tesla éppen kitört a régebb óta épülő háromszögből, a McDonald’s részvények ára pedig a vártnál lassabban töltik ki a W-alakzatot.

2019.03.01.