Változások a BÉT-en

Tájékozódjon a részletekről kényelmesen, bárhonnan, személyes megjelenés nélkül!

Vegyen részt ingyenes webináriumunkon, ahol részletes előadást tartunk a fent említett fontos információkról. A webinárium közben lehetősége nyílik kérdéseket feltenni, melyekre az előadás végén válaszol az előadó, így segítünk könnyebben eligazodni ügyfeleinknek.

A webinárum ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Három alkalommal kerül megrendezésre, azonban egy időpontra csupán korlátozott létszámú néző jelentkezhet be, így minél előbb érdemes lefoglalni az Önnek megfelelő előadást.

REGISZTRÁLOK

2019. december 2. napjától a BÉT azonnali piacának kereskedését kiszolgáló Xetra kereskedési rendszer új verziója kerül élesítésre, aminek kapcsán számos változás lép életbe a prompt piaci kereskedésben.

A rendszer cseréje november 29-én pénteken történik, ami miatt csak fél napos lesz a kereskedés ezen a napon. Ennek megfelelően a TDT zárások is korábban, a 14:00-kor esedékes zárás előtti 10 percen belül történnek, illetve tLong/tShort ajánlatokat csak 14:03-ig lehet megadni vagy módosítani. Emellett november 29-én, piaczárást követően minden korábban visszavonásig vagy adott dátumig érvényes ajánlat visszavonásra kerül.

A november 29-i kereskedési nap menetrendjéről a Budapest Értéktőzsde tájékoztatása alapján ITT tájékozódhat.

A Xetra új verziójával kapcsolatos főbb változások a következők:

Napi ajánlattételi limitek eltörlése
A napi maximális elmozdulást kategóriától függően eddig 15 vagy 20 százalékban maximalizálta a BÉT. Ennek értelmében az utolsó záróárához képest egy részvény nem tudott 15 vagy 20 százaléknál többet esni vagy emelkedni. Ez a limit eltörlésre kerül, tehát nagyobb mértékű elmozdulások is történhetnek a napi kereskedésben.

A BÉT tájékoztatója a napi ajánlattételi limitről IDE kattintva érhető el.

TDT tőkeáttétel
A fent említett napi ajánlattételi limitek eltörlése miatt a Random a piaci helyzettől és a különböző papírok likviditásától függően, kockázatkezelési szabályainak megfelelően változtathatja a Technikai Daytrade keretében engedélyezett értékpapírok tőkeáttételének mértékét. A különböző részvények tőkeáttétele minden nap a Netboon és Randi kereskedési rendszerekben kerül kihirdetésre.

Random tipp: A kereskedési nap megkezdése előtt érdemes az aktuális TDT kondíciókról kereskedési felületeinken tájékozódni a Netboon/Kereskedés/Kondíciók vagy a Randi/Piaci adatok/Kondíciók menüpontokban.

Piaci ajánlattal kapcsolatos változások
A változások életbe lépésétől bármilyen érvényességgel és akár aukciós szakaszban is adható lesz piaci típusú ajánlat. Az aukcióban adott ajánlatok „Piac ár” megjelöléssel kerülnek be az ajánlati könyvbe és elsőként kerülnek párosításra a szakasz végén az ajánlat megadásának sorrendjében.

Kiegyensúlyozó részszakasz eltörlése
A nyitó és záró aukciót követő kiegyensúlyozó részszakasz megszűnik, így nem lesz lehetőség a folyamatos kereskedés indulása előtt lekötni az aukció végén vételi vagy eladói oldalon maradt mennyiséget.

Market-to-Limit ajánlat megszűnése
A BÉT-en az ajánlattípusok közül kikerül a Market-to-Limit. A Randomnál a Netboon felületen adható „Villám” ajánlat ilyen típusú megbízás volt. A Villám megbízások Piaci típusú ajánlatként kerülnek a tőzsdére és annak megfelelően is teljesülnek a BÉT-en kereskedhető értékpapírok esetében. A külföldi részvényekre adott Villám ajánlat nem változik, továbbra is Market-to-Limit típusú ajánlatként kerül be a tőzsdére.

Felhívjuk figyelmét, hogy tekintettel arra, hogy a Villám ajánlat piaci ajánlatnak fog megfelelni a BÉT-en és nem csak a legjobb aktuálisan elérhető áron teljesülhet, érdemes nagyobb tranzakcióértékkel rendelkező ajánlat beadása előtt tájékozódni az ajánlati könyv helyzetéről, különösen a kis és közepes kapitalizációval rendelkező papírok esetében.

Visszavonásig érvényes ajánlatok
A „Visszavonásig” érvényességgel beadott ajánlatok maximális élettartama 360 naptári nap volt a BÉT-en, ezt követően automatikusan visszavonásra kerültek. A mostani változással eltörlésre kerül ez az időbeli határ, így az ilyen érvényességgel megadott ajánlatok nem kerülnek automatikusan törlésre 360 nap után, hanem mindaddig élnek, amíg manuálisan visszavonásra nem kerülnek (vagy valamilyen társasági esemény miatt törlődnek).

Megjegyzés: A külföldi tőzsdékre – azok szabályainak megfelelően - a Visszavonásig érvényességgel adott ajánlatok változatlanul a beadást követő negyedév végével automatikusan törlésre kerülnek.

Ajánlati könyv maximális mélységének változása
A BÉT azonnali piacán elérhető részvények ajánlati könyvének maximális mélysége 20 ársávról 15 ársávra módosul.